iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция е започнала да бави заплати и пенсии

Гърция е започнала да бави заплати и пенсии 05_1432716898

Гърция е изпаднала в състояние на вътрешен фалит. Това твърди журналистът Йоргос Папус, цитиран от сайта “Грийк рипортър”, като доказателствата за това били много и основното е, че държавата е спряла плащанията към своите доставчици.

Според Папус доказателство номер едно за вътрешния фалит на страната е, че

гръцките

данъкоплатци

продължават

да създават нови

задължения

Само през април е трябвало да бъдат изплатени данъци в размер на 737 милиона евро, но е внесена много малка част от тях. Общата стойност на старите и новите задължения към данъчните служби е над 77 милиарда евро.

Още в началото на месеца фирми от различни сектори на икономиката предупредиха, че държавата не им плаща за доставките. През март гръцката държава не е изплатила задължения към доставчиците си в размер на 418 млн. евро. След спирането на плащанията през април общите просрочени задължения на държавата към гръцки частни компании надхвърлят 5 млрд. евро.

Бавят се

плащанията на

пенсии и

на заплати

в държавните институции. Макар възнагражденията на лекарите да се изплащат редовно, снабдителите на болниците не са получавали пари от месеци.

Влоговете от гръцките банки също продължават да изтичат, макар и с по-забавено темпо. През първите четири месеца на 2015 г. от гръцките банки

са били изтеглени

почти 28

милиарда евро

Вчера ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг предупреди, че без споразумение с кредиторите Гърция няма да получи нови заеми и до две седмици съществува опасност тя да изпадне в неплатежоспособност.

“Гърция е близо до споразумение или до фалит”, обяви в заглавие и изданието “Бизнес инсайдър”, според което фалитът е по-вероятен.

Вчера еврото отбеляза спад на валутния пазар заради опасенията, че Атина няма да може да плати вноската си към МВФ на 5 юни.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.