iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция може да създаде нова валута

Гърция може да създаде нова валута 04_1428069279

Гърция обмисля национализиране на банковата система, като правителството на страната е готово да национализира банковата система и може да създаде нова валута, с която да си плаща сметките.

Това е обмислян вариант, в случай че страните от еврозоната не отстъпят от позицията си по строгите мерки за икономии, пише "Индипендънт", като се позовава на информирани източници.

Освен това има шанс управляващата лява партия "Сириза" да реши да не извърши планираното за следващата седмица плащане към МВФ, за да може да преведе заплатите и осигуровките на държавните служители.

В интервю за "Гардиън" източник от правителството обяснява, че "ако трябва да избираме между това да не изпълним ангажиментите си пред МВФ и да не изпълним ангажиментите си пред хората ни, то решението няма да е трудно".

Според източника кредиторите на Атина от ЕС се опитват да накарат страната да се съгласи със сделка, която определя като "политическо убийство" за управляващите. "Ако това е тяхната цел, ще трябва да го направят без наше участие", казва той. По думите му кабинетът работи по спешен план, в случай че преговорите с кредиторите се провалят.

"Ще затворим банките и ще ги национализираме, след това ще емитираме нови платежни средства, ако се наложи. Онова, което няма да направим, е да се превърнем в протекторат на ЕС", допълва той.

Гръцката драхма официално бе заменена от еврото през 2002 година. Според някои икономисти е възможно страната да се върне към старата си валута.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.