iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция отново ще стачкува

Гърция отново ще стачкува 05_1462509053

Гръцките профсъюзи призоваха за 48-часова обща стачка в знак на протест срещу плануваните от правителството пенсионна реформа и увеличение на данъците. Тези реформи са необходими за отключването на необходимите за бедстващата икономика нови средства от международните кредитори.

Пенсионните и данъчни планове ще бъдат обсъждани този уикенд в парламента в Атина, което предизвика и незабавна стачка на профсъюзите.

Промените в пенсионната система са част от сключеното миналия юли споразумение с европейските кредитори и МВФ за още 86 милиарда евро спасителни средства. В момента тече прегледа на изпълнените от лявото правителство на СИРИЗА реформи, като финансовите министри от Еврогрупата трябва да решат на 9 май, дали страната отговаря на условията, за да бъдат отключени парите.

Същевременно кабинета на Алексис Ципрас предвижда и увеличение на данъците на хората с високи и средни доходи.

Двете реформи предизвикват протестни действия от няколко месеца насам.

Днес профсъюзът на държавните служители „ADEDY” определи мерките като „антиработнически” и призова за действие през следващите дни. Влиятелният синдикат на работещите в мореплаването „PNO” излезе с идеята за 4-дневна стачка от петък до вторник, която ще парализира фериботния транспорт. Синдикатът на работещите в частния сектор „GSEE” предупреди правителството да се готви за „постоянна борба”, ако не се откаже от реформите.

Очакват се протестни шествия в Атина и други големи градове утре и през уикенда. Те ще съвпаднат с честванията на Международният ден на труда в неделя, които бяха отложени с 1 седмица след 1 май заради съвпадането на датите с православния Великден.

Това ще е четвъртата обща стачка през управлението на СИРИЗА. Крайнолявото движение дойде на власт в началото на 2015г. с обещанията да промени диалога с кредиторите и начина на реформиране на гръцката икономика, но с действията си не оправда очакванията и в момента има изключително ниска обществена подкрепа.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.