iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция предлага четиригодишен план на реформи

Гърция предлага четиригодишен план на реформи 02_1423130847

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал от Брюксел Гърция да изработи в сътрудничество с ЕС четиригодишен план за реформи и финансиране за периода 2015-2018 г.

Това съобщи правителствен източник от Атина, цитиран от АФП. Ципрас получи демонстративно топъл прием в Брюксел от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, който го поведе за ръка към срещата, след като се разцелуваха пред камерите, отбелязва Ройтерс. Пред Юнкер гръцкият премиер представил възможността за преходно споразумение, което да даде финансова възможност на Гърция да изготви въпросния четиригодишен план. Той ще предвижда радикални реформи в съчетание с облекчение на бюджетните задължения на страната. По отношение на реформите Гърция иска да бори корупцията, данъчните измами и да подобри работата на администрацията. В Брюксел Ципрас се срещна и с председателя на ЕП Мартин Шулц, след което заяви, че е оптимист за постигане на "взаимно приемливо споразумение и компромис за нашето общо бъдеще".

"Нашата цел е да зачитаме върховната власт на народа в Гърция и ясния мандат от нашия народ", каза Ципрас и добави: "и в същото време ние спазваме правилата на ЕС". Късно в сряда гръцкият премиер разговаря в Рим с италианския премиер Матео Ренци. Според гръцката преса разговорът е преминал в по-скоро "хладна" атмосферата.

"Смятам, че са налице условия за намиране на допирна точка с европейските институции", посочи Ренци на съвместна пресконференция. Той подари вратовръзка на гръцкия си колега, каквато той отказва да носи, докато страната му тъне в криза. Искаме да дадем едно рамо на Гърция, което не значи винаги да сме съгласни с нея. Убедени сме обаче, че Гърция ще излезе от кризата. Когато това стане, ще бъда щастлив премиерът да носи италианска вратовръзка, добави Ренци, поднасяйки я на Ципрас.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.