iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция прибра посланика си в Австрия

Гърция прибра посланика си в Австрия 02_1456472417

Гърция прибра за консултации посланика си в Австрия. Това съобщи Би Би Си, като цитира съобщение на Министерството на външните работи в Атина. Това стана ден след срещата във Виена на 9 държави по т.нар. "балкански маршрут" на бежанците, на която обаче Гърция не беше поканена. Това изостри отношенията между Виена и Атина, която определи поведението на Австрия като "неприятелски акт". От гръцкото МВнР обявиха, че посланикът Хрисула Алеифери е привикана за консултации, "за да се запазят приятелските отношения между двете страни и народите на Гърция и Австрия". Според ведомството "едностранните инициативи за разрешаване на бежанската криза и нарушаването на международното и европейското законодателство подкопават основите на европейското единство".

На срещата във Виена беше решено страните от "балканския маршрут" да затегнат правилата за прием на бежанци, за да се ограничат възможностите им за достъп до Централна Европа. В съвместна декларация четири държави членки на ЕС - Австрия, България, Словения и Хърватия, както и Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Черна гора и Македония заявяват, че правото на убежище не включва избор на "предпочитана страна". Страните се договориха да разположат полицейски сили в граничните зони, за да забавят потока от мигранти по "балканския маршрут", както и да разработят уеднаквени критерии за регистриране и депортиране на мигрантите. Австрия, Сърбия и Македония вече взеха самостоятелно мерки за ограничаването на влизането на мигранти на тяхна територия, което доведе до струпване на мигранти в Гърция.

Властите в Атина заплашиха да бойкотират решенията на ЕС за мигрантската криза, ако не получат помощ от страните членки. Премиерът Алексис Ципрас предупреди, че отсега нататък Гърция "няма да дава одобрение на решения", ако европартньорите й не бъдат задължени да участват пропорционално в разпределянето и настаняването на бежанци.

Вчера вътрешните министри от ЕС за пореден път обсъждаха в Брюксел мерки за решаване на бежанската криза, след като досегашните не дадоха резултат. "ЕС има време до срещата с Турция на 7 март да ограничи броя на пристигащите в Европа мигранти или миграционната система на съюза може "напълно да се разпадне", каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от агенциите. "В следващите 10 дни се нуждаем от осезаеми и ясни резултати на място. Иначе има риск цялата система напълно да се разпадне", каза той на пресконференция след срещата в Брюксел на вътрешните министри за мигрантската криза.

ЗАДЪЛЖЕНИЕ

България досега е приела 2-ма бежанци от определена от ЕК квотата за разпределяне на мигрантите, пристигнали в Италия и Гърция, съобщиха от ЕК, цитирани от БНР. От 160 000 бежанци от Гърция и Италия, които страните от ЕС трябва да разпределят, страната ни трябва да приеме 852-ма.

За разпределяне в България вече са избрани още 100 души от Италия и Гърция. Въпреки изпратените на място български офицери за връзка обаче, София е поискала да направи втора, допълнителна проверка на лицата дали представляват заплаха за националната сигурност. "Това забавя процеса", обясни говорителката на ЕК Наташа Берто.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.