iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Ислямска държава" отвлече 220 сирийци

"Ислямска държава" отвлече 220 сирийци 02_1424954630

Най-малко 220 жители на християнски села в Североизточна Сирия са били отвлечени от бойци на групировката "Ислямска държава". Това съобщи Ройтерс, като цитира базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права.

През последните три дни джихадистите завзеха десет села в района на град Хасака. Хиляди местни жители избягаха от домовете си.

САЩ и Иран имат общ интерес да се борят срещу сунитската радикална групировка "Ислямска държава", макар че не си сътрудничат военно срещу нея, призна американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.

Имаме общ интерес, но не и сътрудничество, заяви Кери пред комисия в американския Конгрес. Изявлението му идва в момент, когато Вашингтон и Техеран са на финалната права в преговорите за иранската ядрена програма, предаде БНР. Иранците се бият и унищожават ислямисти по границата си с Ирак и сериозно се безпокоят за бъдещето на региона, обясни Кери.

САЩ признават военната роля, която шиитски Иран играе в противодйствието на "Ислямска държава", но за първи път толкова високопоставен американски представител говори изрично за "общ интерес".

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.