iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Летните температури в Европа удариха рекорд

Летните температури в Европа удариха рекорд 07_1435758516

Летните температури в няколко европейски страни се повишиха до необичайно високи стойности, като през последните дни преносът на горещи въздушни маси от Африка на север към Европа покачи показанията на термометрите в Испания, Португалия, Франция и Великобритания.

Горещата вълна тръгна от Иберийския полуостров, където в понеделник термометрите в южния испански град Кордоба показваха 44 градуса. Следващата й спирка бе Франция - около 1 милион домакинства в западната част на страната останаха без ток заради горещините, предаде ТАСС.

Жегата е предизвикала повреда в електроснабдителната система в област Бретан, като вчера бе възстановено подаването на повечето места. В материал по темата Блумбърг предупреждава, че горещините могат да продължат през целия юли и е възможно това да доведе до още проблеми с тока, особено в Германия и Франция.

Заради топлата вълна хората използват по-интензивно климатиците и вентилаторите, което натоварва системата. Жегите нарушиха и разписанието на френските високоскоростни влакове (Те Же Ве), които бяха принудени да се движат с по-ниска скорост заради огъване на контактните проводници.

В Париж в сряда синоптиците очакваха 39 градуса по Целзий, а в Югозападна Франция бяха отчетени рекордните 42 градуса. Властите във френската столица отвориха специални климатизирани помещения, където гражданите да се скрият от задуха.

Във Великобритания пък предупредиха за необичайни горещини, като "Телеграф" написа, че ще е по-горещо от Мумбай, Йоханесбург и части от Бахамските острови.

В сряда синоптиците очакваха температурите да достигнат най-малко 33 градуса по Целзий в Лондон, където по това време на годината те се движат около 20-21 градуса. Според прогнозата британците могат да се надяват на леко захлаждане днес. Горещини се очакваха и в Брюксел и Амстердам.

Следващата дестинация на топлата африканска вълна е Германия и Полша. Температурите ще се повишат леко и в Източна Европа, макар че тук жегата няма да бъде усетена в такава степен според сайта accuweather.com.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.