iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има военен сблъсък между Русия и Запада

Може да има военен сблъсък между Русия и Запада 06_1434892486

Демонстрацията на военна сила и все по-ожесточената реторика между Русия и Запада увеличават риска от внезапно начало на по-мащабен конфликт, който обаче не е желан от нито една от страните. Това пише Франс Прес с позоваване на експерти.

В отговор на съобщенията, че САЩ възнамеряват да изпратят в Европа тежки въоръжения, Русия обяви, че планира да добави почти 40 ракети към своя ядрен арсенал. Заявленията от двете страни способства за появяването на слухове, че Русия и Западът са започнали надпревара във въоръжаването от типа на студената война. От това възниква още по-сериозна заплаха от случайното сблъскване.

„Аз мисля, че това е крайно опасни. Между страните има истинско неразбиране на намеренията на другата страна и особено, според мен, от страна на Русия” – цитира Франс Прес експерта на Европейския съвет по международни отношения Кадри Лийк.

Лийк счита, че за Русия и Запада би било крайно полезно развитието на комуникациите по военни канали, това би помогнало да се прекрати прерастването на непреднамерено сблъскване в нещо по-сериозно.

Джефри Манкоф от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон също счита, небивалото напрежение между Русия и Запада от времето на студената война увеличава възможността за неправилна оценка на действията на другата страна и инцидентите. При това експертът с особено внимание се отнася към напомнянето на РФ, че е ядрена държава.

Според Франс Прес, от руска гледна точка присъствието на Запада в региони, които преди са били сфера на влияние на СССР, съвсем не е безобидно. Според Москва именно Западът е разпалил украинския конфликт. И обявяването от Русия за увеличаване на ядрения потенциал е логичен отговор на плановете на САЩ за изпращане на тежки въоръжения в Източна Европа. Русия по такъв начин отговаря на заплахата от страна на САЩ, но не търси „повод за сбиване”, се казва в публикацията.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.