iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отиде си кралят на Саудитска Арабия

Отиде си кралят на Саудитска Арабия 01_1422019565

На 91 години почина саудитският крал, като неговата смрът вдигна петрола. Той се казваше Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд, като миналата година отбеляза 90-годишен юбилей.

Монархът е хоспитализиран в една от болниците в Рияд на 31 декември, където е бил лекуван. По-рано този месец кралският двор съобщи, че на държавния глава е поставена диагноза белодробна инфекция. Била му е сложена специална тръба, която да улеснява дишането, предаде БГНЕС.

На трона на краля на Саудитска Арабия – Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд се възкачва принц Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, а престолонаследник става принц Макрин, съобщи държавната телевизия на страната.

Принц Салман, 79-годишен, е определен за наследник на трона през юни 2012 година. Той е 25-ия син на крал Абдул Азиз - първия монарх, и принцеса Хаса ал Судайри.

Смъртта на краля вдигна петрола

Цените на еталонната марка петрол от сорта WTI (лек суров петрол от Западен Тексас) скочиха след като бе съобщено за смъртта на саудитския крал Абдула.

Мартенските фючърси на WTI поскъпнаха на фондовия пазар в Ню Йорк с 2,38%, което е 1,10 долара, до 47,41 долара за барел, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Според АФП барел лек суров петрол (WTI) с доставка през март, се е повишил веднага след началото на търговията в Азия с 0,93 долара или 2,01%, до 47,24 долара за барел, след като се покачи с 3,1% в Ню Йорк. Барел от сорта "Брент" от Северно море остана непроменен на ниво 49,00 долара, предаде АФП.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази специално отношение на почит към починалия крал, а египетският президент Ас Сиси напусна форума в Давос, за да оглави траурната делегация на страната си.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.