iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Появиха се слухове за орязване на гръцките депозити

Появиха се слухове за орязване на гръцките депозити 07_1436000642

През последните часове са появиха слухове за предстоящо подстригване на депозитите в гръцките банки с около 30% и тези слухове предизвикаха допълнително напрежение в страната.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отхвърли информацията, която се появи във "Файненшъл таймс". Във Фейсбук той я нарече вреден слух, който ръководителят на Гръцката банкова асоциация вече опроверга.

По-рано изданието се позова на запознати с преговорите с кредиторите източници и посочи такава възможност като резервен план, който гръцките банки подготвят заради страховете от финансов колапс.

„Плановете за орязване на поне 30% от депозитите над 8000 евро се очертават като все по-вероятни за поне една банка“, заявили източници от банковите и бизнес средите в Гърция.

Лука Кацели, която е и председател на борда на директорите на Гръцката национална банка, заяви, че тези подозрения са "в сферата на фантазията".

„Не се обмислят подобни мерки в нито една гръцка банка“, заяви Кацели.

Ден за размисъл

Днес е ден за размисъл преди референдума в южната ни съседка. Гръцките избиратели трябва да кажат приемат или не спасителната програма, предложена от кредиторите.

Алексис Ципрас инициира референдум, след като опитите за постигане на споразумение се провалиха.

Повечето гърци подкрепят предложенията на кредиторите в замяна на нова спасителна програма, но разликата с тези, които ще гласуват с "не" на вота в неделя остава много малка, сочат последните социологически проучвания.

Според данните, "за" реформите са близо 45% от избирателите, 43 на сто са "против". Почти 12% все още не са решили как ще гласуват. В същото време категорично мнозинство от 74 на сто са за запазване на еврото. Само 15% искат "национална валута".

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.