iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

В Южна Корея забраняват на държавни служители да приемат обяд на стойност повече от 30 000 вона или 26 долара

В Южна Корея забраняват на държавни служители да приемат обяд на стойност повече от 30 000 вона или 26 долара 09_1474982928

Нов антикорупционен закон в Южна Корея забранява скъпия обяд, като едно от ограниченията, които предвижда е да се забрани на държавни служители, учители и журналисти да приемат обяд на стойност повече от 30 000 вона или 26 долара, предаде БТВ.

Освен скъпи обеди, новият закон включва и забрана за държавни служители и журналисти да получават подаръци на стойност над 50 000 вона и парични подаръци в размер на над 100 000 вона за сватби и погребения. Ако някой от тях получи подаръци над 1 млн. вона го грози и затвор до три години и глоба от 30 млн. вона.

Въпреки че се опитва да се пребори с корупционни практики в страната, новото законодателство води до друга негативна тенденция, пише АФП. Все повече собственици на ресторанти се оплакват, че клиентите им намаляват заради притеснения, че с действията си може да нарушат закона.

Собственикът на „Пуум Сеул“ – луксозен ресторант в южнокорейската столица, обмисля да затвори заведението си, тъй като в него идват все по-малко посетители. „Броят на резервациите наскоро драстично намаля, тъй като клиентите изглежда се притесняват, че могат да бъдат хванати в нарушение на закона“, казва Ро Юнг-Хий. „Има ястия в различен ценови диапазон, но с 30 000 вона не може да се направят сносни корейски блюда“, допълва той.

Новото законодателство е насочено срещу корупционната епидемия в страната и най-вече към учители, родителите на чиито деца им дават подкупи в замяна на по-добри оценки. Обект на строгите мерки са и журналисти, които дават предимство на едни новини пред други, както и държавни служители, подкупвани, за да прескачат бюрократични процедури.

За разлика от „Пуум Сеул“ някои други ресторанти в страната се борят с новия закон като предлагат антикорупционно меню. „Вместо да използваме скъпо корейско говеждо, ние сега използваме вносно от САЩ за нашите нови блюда на цена от 29 800 вона“, казва управителят на ресторант „Конду“ Йон-Жо.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

29-Януари-2016

29-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com