iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Великобритания не трябва да излиза от ЕС

Великобритания не трябва да излиза от ЕС 05_1432644631

Излизане на Вели­ко­британия от Европейския съюз след референдума, който Лондон планира да проведе до края на 2017 година, би било икономическа и политическа катастрофа за страната, е мнението на водещият международен анализатор Майкъл Биньон. Той е от британския в. “Таймс”.

Според експерта премиерът Дейвид Камерън, който е и лидер на Консервативната партия, преди парламентарните избори е

поел отговорността

да проведе такъв референдум, за да подкопае позициите на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP), която също настоява за подобен вот и излизане на Вели­ко­британия от ЕС. “Камерън се оказа в трудна ситуация. Той не иска страната да напусне ЕС. Почти всички политици разбират, че прекратяване на членството на Великобритания в ЕС ще се превърне в икономическа и политическа катастрофа. Камерън има нужда от някои промени в Съюза. Никой от партньорите ни обаче няма интерес да направи особени отстъпки на Великобритания и това не е от полза за никого”, посочва Биньон. Сред основните причини за референдума е увеличаващият се брой на имигрантите от източноевропейските страни, които търсят работа в Обединеното кралство, отбелязва той. Повечето от тях са отлични работници, те носят ползи на икономиката ни, но обикновените граждани не го разбират. Затова Камерън трябва да постигне споразумение, което

да ограничи притока

на имигранти или да отмени социалните помощи за тях, според анализатора. По думите му излизането на страната от ЕС все пак е малко вероятно. Велико­британия не е единствената, която настоява за реформи в ЕС, припомня той, посочвайки Германия, Франция и Дания.

Новодошлите европейци без глас на референдума

Повечето граждани на страни от Европейския съюз, които живеят във Великобритания, няма да могат да гласуват на планирания референдум за членството й в съюза. Правителството на премиера Дейвид Камерън, който започна дипломатическа кампания за реформи в ЕС, ще представи в четвъртък пред парламента правилата, по които ще протече референдумът през 2017 г., предаде Ройтерс.

Кабинетът на премиера съобщи, че избирателните списъци за референдума ще бъдат съставени въз основа на списъците за неотдавнашните парламентарни избори. Това означава, че повечето граждани на други европейски страни, живеещи във Великобритания, няма да имат право на глас. На парламентарни избори във Великобритания, освен британските гласуват гражданите на Ирландия и на страни от общността на нациите, в която влизат 53 държави. Две от тях членуват и в ЕС - Кипър и Малта.

Произнасянето по въпроса за принадлежността към ЕС е твърде важно решение за нашата страна, решение, което засяга бъдещето на Обединеното кралство, заяви източник от кабинета на премиера. “Затова смятаме, че е важно да имат право да решават гражданите на Великобритания, Ирландия и Общността на нациите”, добави източникът.

Граждани на други страни от ЕС, живеещи във Великобритания, могат да гласуват на местни и европейски избори, отбелязва Ройтерс.

Камерън започва в четвъртък дипломатическа обиколка из Европа, за да изложи вижданията си за реформи в отношенията на Великобритания с ЕС. В четвъртък той ще посети Дания за разговори с министър-председателката Хеле Торнинг-Шмит, след това в Холандия ще се срещне с премиера Марк Рюте, във Франция ще разговаря с президента Франсоа Оланд. В петък Камерън ще отиде във Варшава за разговори с министър-председателката Ева Копач и в Берлин - с канцлерката Ангела Меркел.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.