iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


18 кандидат-президентски двойки отиват на вота през октомври

Перник снимка: за хората и събитията

18 кандидат-президентски двойки подадоха документи за регистрация в ЦИК за участие в избора за президент и вицепрезидент на 23 октомври. Те са представени от 11  партии, една коалиция и 6  инициативни комитета,  съобщи за медиите  говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова след изтичането на крайния срок (вчера в 17 ч.) за подаване на документи  за участие на кандидатпрезидентски двойки на вота на 23 октомври.

Кандидатите на ГЕРБ са Росен Плевнелиев и Маргарита Попова; на "Атака" - Волен Сидеров и Павел Шопов; на Национално движение "Единство" - Сали Ибрям и Валентина Гоцева; на "Национален фронт за спасение на България" - Стефан Солаков и Галина Василева; на Единна народна партия - Мария Капон и Николай Кисьов; на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов и Даниела Димитрова; на "Коалиция за България" - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов; на РЗС - Атанас Семов и Поля Станчева; "За хората от народа" - Павел Чернев и Анелия Димитрова.

Като коалиция е регистрирано новото обединение на СДС и ОДС под името “Съюз на десните сили”, чиито кандидати са Румен Христов и Емануил Йорданов.

Издигнати от инициативни комитети са кандидатпрезидентските двойки Меглена Кунева и Любомир Христов, Димитър Куцаров и Камелия Тодорова, Алексей Петров и Николай Георгиев, Венцислав Йосифов и Владимир Славов.

Последни внесоха документи в ЦИК  двойките Светослав Витков (Светльо от "Хиподил") и Венцислав Мицов; Николай Василев и Владимир Савов, които са издигнати от инициативни комитети, както и партийните Николай Ненчев и Жеко Иванов от БЗНС; Андрей Чорбанов и Ангел Мирчев от "Българска демократична общност".

ДПС не издигна кандидат-президент, въпреки че самата партия е регистрирана за изборите за държавен глава. От партията на Ахмед Доган не са обявили дали ще дадат подкрепата си на някой от другите номинирани, както и кога - на първи тур или при достигане до балотаж.

Комисията обаче поиска за пръв път преди президентски избори Главна Дирекция "Гражданска Регистрация и Административно Обслужване" (ГРАО) да провери дали кандидатите отговорят на конституционното изискване да са живели в страната през последните пет години. От ГРАО казаха, че те няма как да направят подобна справка. Срокът е до 20 септември.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.