iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


80 процента от българите убедени изборите са опорочени

Скъпо ли е кръстчето в бюлетината?

Това сочи проучване на Прозрачност без граници, проведено в периода 15-17 октомври. 3,34 е индексът на предизборна прозрачност.

Организацията е регистрирала 615 наблюдатели в ЦИК, които ще следят за честното и прозрачно протичане на изборите.

45% от българите са на мнение, че отговорността за опорочаването на изборите е на партиите.

15% пък смятат, че отговорността е на организирани престъпни групи, занимаващи се с търговията с вот. Само една пета от българите са на мнение, че изборите не се опорочават, заяви Дияна Ковачева.

Само 4% смятат, че тяхна е отговорността, че изборите се опорочават.

12,1 % от запитаните заявяват, че са готови да си продадат гласа. 86,9% няма да си продадат гласа, а 1% са отговори, че не знаят дали ще приемат оферта срещу пари да гласуват за определен кандидат. Това са прикрити потенциални гласоподаватели, готови да продадат гласа си, заяви Катя Христова.

Според изследователите при ниска избирателна активност 6 % от хората склонни да продадат гласа си могат да повлияват на вота. 13-14 % от анкетираните са на мнение че покупко-продажбата на вот е практика в България. 

От Трансперанс Интернавънъл са задали и въпроса защо е приемливо да се продаде гласа за изборите. 58, 1 % заявяват „защото съм беден". Други отговори гравитират около усещането за безнаказаност.

Зададен е и контравъпрос - Защо смятате, че не бива да се продава глас срещу пари. 55% са заявили „Недопустимо е с моя глас да се прави бизнес". 29,3% пък са посочили че имат твърди политически предпочитания. Според 6,8 % обаче няма да продадат гласа си защото парите били малко.

От Трансперанси интернешънъл посочват, че средната цена за глас в голям град е 50 лв., а за малко населено място е 30 лв.

Готовността обаче да се плаща за един глас варира от 100 до 150 лв.

63, 7% знаят, че на техен познат е предложено да гласува за определен кандидат срещу пари. 7,2 % са чули, че техни познати гласуват за определен кандидат заради страх от загуба на работното място.

Финансирането на партиите продължава да бъде в зоната за здрача, заяви още Катя Христова . Болшинството хора смятат, че партиите се финансират от приближени фирми. 20% считат, че партиите се финансират от общински или държани фирми. 

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1753842220

За сигнали и нарушения сигнализирайте на ОИК, допълнително можете свободно да качите сигнал за нарушение или ползезна инфомрация на http://online.ipernik.com/fair-elections

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.