iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Четири месеца уседналост за вота наесен, гласува се само с "Х"

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Четири  месеца ще бъде изискването за уседналост за предстоящия местен вот. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на поправките в Изборния кодекс вчера. Предложението за 4-месечната уседналост бе направено изненадващо от шефката на правната комисия Искра Фидосова.

От 80 гласували, за предложението на ГЕРБ гласуваха 68, 11 бяха против, а 1 се обяви въздържал се. В гласуването не участваха социалистите. Въпреки това от БСП поискаха прегласуване.

Дълго време от ГЕРБ отказваха да намалят уседналостта и затова в първоначалния проект бе записано 10 месеца. След като част от текстовете на Изборния кодекс бяха върнати от Конституционния съд, от левицата предложиха този срок да бъде намален на 3 месеца. От ГЕРБ обаче и този път не се съобразиха с предложението на БСП.

За следващите избори – местни, парламентарни и за евродепутатите уседналостта ще е 6 месеца, а не 12, решиха още депутатите. Те обаче отхвърлиха предложението на опозицията да се намали броят на гражданите, които могат да гласуват пряко за кмет от 350 на 150 души.

Районните кметове вече няма бъдат избирани пряко от гласоподавателите, а ще се назначават от общинските съвети по предложение на градоначалниците.

Всяка партия, която иска да участва в изборите, ще трябва да събере 7 хиляди подписа за регистрация, реши още парламентът.

Остана и текстът според който гласоподавателите ще трябва да изразят вота си само със знак "Х", но за това отново депутати от опозицията щели да се обърнат към Конституционния съд.

 

Редактор: Стояна Здравкова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.