iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатите няма да ходят облечени, както си искат

Депутатите няма да ходят облечени, както си искат 11_1416840850

През строг фейсконтрол преди работа за облеклото, с което са избрали да коват закони, ще минават депутатите.

Шефовете на парламентарните групи следят изкъсо избраниците в редиците си да влизат в пленарната зала в подобаващ вид. ГЕРБ, РБ и БДЦ са най-строги в изискванията, като и трите групи имат вътрешни правила за стила на законодателите.

Въпреки че хората на Бойко Борисов в парламента не са записали дрескода изрично във вътрешния си правилник за работа, те се подчиняват на “неписани закони” за външния си вид. От ръководството на партията разказаха, че следят депутатите си и ако някой се появи неглиже и в неуважителен вид, го привикват и му правят забележки. За целта

има дори отговорници

които разговарят с народните представители, ако е необходимо. Шефо­вете на парламентарната група привикват по-възрастните, а при дамите, които нарушават дрескода, изпращат някоя от опитните жени в ГЕРБ. От най-голямата партия отбелязаха все пак със задоволство, че отдавна не са имали фрапантни случаи в редиците си на шокиращо за пленарната зала облекло. Такива

гафове имало най-вече в 41-вото НС

но постепенно законодателите възприели подобаващ стил. Все пак и в този парламент имало отделни случаи, когато нови депутати прекаляват с екстравагантността си и се налага да ги привикат на разговор.

Парламентарната група на ГЕРБ вече прие новите си вътрешни правила за работа. В тях са включени допълнителни изисквания към депутатите, но са отпаднали стари. В това НС например хората на Бойко Борисов няма да бъдат глобявани при закъснения и отсъствия от работа. В 41-вия парламент ръководството беше въвело драконовски мерки срещу “неизвинените отсъствия”.

В новия им правилник обаче изрично е записано, че депутатите не могат да внасят законопроекти, които са

извън програмното споразумение

между партиите във властта.

Най-стриктни правила за визията си са разписали от БДЦ, но в същото време се правят и изключения за петъците. Народните избраници от БДЦ са си обявили т.нар. кежуъл фрайдей, когато вратовръзките се махат, а дънките са позволени. От РБ също залагат строги правила, но не само за облеклото, а и за правилата за поведение в парламента. Те вече приеха нормите за работа на групата си, но се готвят да си разпишат и етичен кодекс. В него ще залегнат както норми за поведение – без обиди в пленарната зала и определено поведение по кулоарите, така и изисквания за облеклото.

В БСП пък все още работят по стария си правилник, а в него няма изисквания към външния вид на депутатите. От левицата разчитат на опита на законотворците си в обществения живот.

Депутати от различни парламентарни групи признаха обаче, че ръководствата изрично ги предупреждават да не носят прекалено скъпи костюми в НС, за да не влизат в полезрението на медиите с тях и да дразнят избирателите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.