iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Десните извън парламента vs. Синята коалиция

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

„Общност на демократичните сили” (ОДС) се пуска в конкуренция на Синята коалиция за изборите наесен.  Новият политически проект стана факт на 18 май. Като негови учредители се представиха  Стефан Софиянски (ССД), Александър Праматарски (Демократическата партия), Евгений Бакърджиев (Български демократичен съюз „Радикали”) и Любен Дилов-син („Гергьовден”), който е и официален говорител на общността. В последствие към ОДС се присъединиха и БЗНС „Никола Петков", чрез председателя си Борислав Алексиев и Българска нова демокрация (БНД) с председател Васимир Радулов.  

От СДС не скриха раздразнението си, че новата коалиция е присвоила името ОДС, което дълги години бе синоним на съюзи с титуляр Синята партия.

Обединението бе предложено още през февруари 2011 г. от ССД като създаване на Демократичен алианс. Тогава ССД лансира идеята десни формации и граждански сдружения извън парламента да се обединят като извънпарламентарна опозиция след като първо постигнат единство чрез подписването на обединителна Харта около общи принципи и цели.  В Перник съюз помежду си обявиха ССД и ВМРО и приканиха други по-малки дени партии да се присъединят към тях.

Общността на демократичните сили даде срок до 5 юни на Синята коалиция, за да бъдат включени в предварителните отворени избори кандидатите им за кмет на София и президент.  Независимо какъв ще бъде отговорът обаче, от ОДС вече обявиха, че Стефан Софиянски ще бъде техният кандидат за кмет на София и вчера по една от националните телевизии той влезе в открит сблъсък с излъчения от ДСБ Прошко Прошков.  
За сега от ОДС обясняват, че за Плевен, Монтана и Кюстендил ще се преговаря с успешния кандидат на десницата и няма да се цепи дясното пространство. В другите областни градове дискусията оставала отворена.  Там от ОДС ще търсят интересни личности с управленски капацитет и неопетнени,   които са били свързани с десницата, но през 2001 и 2004 са я напуснали, разочаровани от вътрешните конфликти и сега изявяват желание да се включат в ОДС и да дадат своя принос. Дебати за дясното управление текат  и в клуб „Сенатор", в който участват всички представители на ръководствата на десните партии от десните управления от промените насам. В Перник има успешна формула за широка дясна коалиция, но засега по никакъв начин не се разбира дали тя ще се състои и за местния вот наесен.

Редактор: Стояна Здравкова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.