iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Die Presse: Кунева срещу двойния морал на партиите в България

Перник снимка: за хората и събитията - Меглена Кунева

След 1989-а година България така и не е изживяла пълноценен катарзис, казва Меглена Кунева в интервю за австрийския „Ди Прессе“. Друг е обаче най-големият проблем за страната, смята кандидатката за президентския пост.

„Преводът“ на европейските критерии за нуждите на българската реалност винаги е бил част от работата ми, казва Меглена Кунева в отговор на въпроса за дейността й като еврокомисар. Присъединяването на София към ЕС позволи на България да се сравнява с останалите 26 страни-членки и по този начин да се стреми да достигне първенците, добавя още тя.

На въпроса защо България има толкова лош имидж българската кандидатка за президенския пост отговаря:

„България и Румъния изпълниха критериите за членство, останалите страни-членки дадоха своето одобрение за присъединяването им към Общността. Ако бяхме останали извън ЕС, разликите сега щяха да са още по-големи.“ Според нея трудно може да се говори за развитие на икономиката, щом в парламента има лобисти, които защитават определени интереси. В сферите на образованието и здравеопазването също има какво още да се желае, казва тя.

Кой е най-големият проблем на България?

Напоследък разни обществени длъжности се заемат без никакъв критерий: хора без дипломи например. Съдебната система също трябва да бъде независима и да не се ръководи от хора, близки до управляващите. Най-големият проблем на България е, че в обществото липсва взаимно доверие, категорична е Меглена Кунева.

Как обаче тя иска да реши всичките проблеми като президент на държавата, имайки предвид, че този пост в България има основно репрезентативен характер? Ето и нейния отговор:

„През последните години партиите загубиха авторитета си. В този смисъл би било загуба на време, ако президентът е част от партията на управляващите или пък от опозицията. При това положение би се получило това, на което сме свидетели при последния български държавен глава, социалистът Първанов, при когото не може да се стигне до нормален диалог с дясно-ориентираните управляващи. Според конституцията президентът трябва да гарантира единството на българския народ и това е най-важната му задача.“

 

 

Дали обаче Кунева, която бе част от правителството на Симеон Сакскобургготски, смята, че наистина може да бъде възприета като независим кандидат?

„Аз използвах подкрепата на една партия, но никога не съм заемала партийна длъжност“, казва тя и пояснява, че също така никога не е правила политическа услуга на някого и не е поставяла независимостта си под съмнение.

Защо гласът на София се чува рядко в Европа?

Сегашният президент Първанов наложи наскоро вето на закона срещу дипломатите-агенти. Меглена Кунева би подписала закона, твърди тя пред „Ди Пресе“. От интервюто става още ясно, че на нея не й допада двойният морал в България: „От една страна правителството преследва бившите сътрудници на ДС, от друга много такива хора заемат важни постове в МВР, казва тя и добавя: „Първанов бе изобличен като агент „Гоце“, но не се оттегли и това е негово лично решение. В редица източноевропейски държави обществото и отделни политически фигури изживяха нещо като катарзис – нещо, което в България така и не се случи. Не говоря само за Първанов, а като цяло.“

Кунева подчертава също така, че България ще въведе еврото като национална валута и ще се присъедини към Шенген. Но кога точно ще стане това кандидатката за президент не можела да каже. Тъкмо в сегашната криза на еврото София трябва активно да участва с предложения за нейното преодоляване на европейско ниво. Гласът на България обаче не се чува много в европейските институции, пише австрийският вестник и припомня, че Румъния е била далеч по-видима по въпросите за Шенген. Кунева признава, че това е вярно и като причина за това посочва маловажните вътрешнополитически борби, които според нея са чисти детинщини.

А как тя оценява шансовете си?

„Ще видим. Като първа еврокомисарка за България вече показах, че мога да се боря“, казва Меглена Кунева.

 

 

Оригиналът на интервюто:

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/692397/Meglena-Kunewa_Bulgarische-Doppelmoral?_vl_backlink=/home/politik/aussenpolitik/index.do

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.