iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До месец избират нов кмет на Перник

До месец избират нов кмет на Перник 10_1414050934

Росица Янакиева, която избра да бъде депутат, е депозирала в Общинската избирателна комисия оставката си като кмет на гр. Перник.

В заявлението, тя моли комисията да открие процедура за избор на нов градоначалник. По закон, срокът в който може да бъде задействана процедурата е най-много един месец.

Вариантите за това как ще се процедира в Перник са два - или частични избори за кмет или избор на кмет сред заместниците на Янакиева или сред общинските съветници на сесия на ОбС. Има и трета възможност – служебно назначаване на кмет от областния управител, ако ОбС не успее да стори това.

Макар че Перник попада в хипотезата за частичен вот, никой не говори за избори. Вместо това обясненията на всички нива са, че и ЦИК има нагласа те да бъдат избегнати, а причините са, че разходите около вота ще са за сметка на общинския бюджет, който и без това не е в завидно положение. Нещо повече, преди дни председателят на ОбС Милан Миланов заяви, че ако Янакиева депозира оставката си в ОИК, то изборът на кмет може да влезе като точка в дневния ред на подготвяното за 30 октомври заседание на съветниците.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.