iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Доброволците на референдума в Радомир ще дарят възнагражденията си

Доброволците на референдума в Радомир ще дарят възнагражденията си 09_1409737611

Членове на секционни комисии ще дарят възнагражденията си, като това ще се случи за първи път на избори и това ще са доброволците, които ще броят гласовете на първия реферeндум в Радомир.

Местните ще отговарят на въпроса „Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“ на 5 октомври заедно с вота за парламент.

Референдумът ще има отделни избирателни секции от по трима доброволци, които не са политически ангажирани. След приключване на работата ще дарят полагащите им се възнаграждения на дарителската сметка на общината. За преброяване на вота ще работи и общинската избирателна комисия. Това съобщи председателят на Инициативния комитет за провеждане на референдума Асен Велев.

Инициативният комитет започва разяснителна работа сред населението. Изготвени са и агитационни материали.

По повод предстоящия вот кметът на Радомир Пламен Алексиев и представители на Инициативния комитет посрещнаха представителят на Центъра за демокрация Арау към Цюрихския университет д-р Магдалена Хорович и председателят на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива Даниела Божинова. Интересът на швейцарския институт към предстоящия първи референдум в Радомир бил продиктуван от това, че в държава, намираща се на едно от последните места по стандарт на живот в Европа, съществува силно гражданско общество, поставило на дневен ред екологичен проблем.

„Целим да получим повече информация от местните инициативни комитети, защото отвън не не може да се види динамиката и да направим препоръки“, каза Хорович. Тя сподели опит от провежданите в Швейцария местни референдуми.

До сега информация в БСНГИ имала за проведени в страната 44 местни референдуми, 30% от тях били по екологични теми.

„Вие сте постигнали нещо уникално, да работите съвместно и в сътрудничество с управата“, каза г-жа Даниела Божилова.

След срещата в Радомир гостите разгледаха античното селище и торфеното находище в село Байкалско, средновековната черква в Старо село и местността „Вакарелец“ над Горна Диканя.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.