iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата да поеме цялостното възстановяване на щетите от земетресението

Сергей Станишев в Перник

Държавата трябва да поеме ангажимент за цялостно възстановяване на щетите от земетресението. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата си с кмета на Перник Росица Янакиева. Станишев посети града минути след поредния силен трус, който принуди гражданите на Перник отново да напуснат домовете си. Председателят на БСП отбеляза, че общината прави всичко възможно, за да помогне на перничани, а щетите са изключително сериозни. Те се оценяват на близо 20 милиона лева - общо за частния и общинския сграден фонд.

Лидерът Станишев бе категоричен, че е необходимо да се разработи цялостна уредба по отношение на бедствията и авариите. Той даде пример с Румъния, където е създаден катастрофичен пул, с чиито средства се гарантира възстановяване на щетите. Според лидера на БСП трябва законодателно да се уреди въпросът, така че да има целеви фонд, който да не се харчи за друго, освен при подобни случаи. Станишев направи важното уточнение, че хората трябва да имат доверие в държавата. Той напомни как при сегашното управление парите за здравни вноски на гражданите бяха похарчени за друго. Председателят на социалистите за пореден път отбеляза като грешка закриването на министерството на извънредните ситуации. По думите му в момента Гражданска защита е изтикана в периферията на МВР, а за 2010 и 2011 година общо над 40 милиона лева за бедствия и аварии са били похарчени за текущи нужди на МВР. Спряло е и инвестирането в по-сериозни превантивни действия. Станишев напомни колко драстично бяха орязани парите на БАН. „Академията е на умиране”, предупреди той и подчерта, че именно в БАН са институтите, които могат да реагират адекватно в бедствени ситуации.

Лидерът Станишев определи като знак на солидарност дарението, което ПГКБ направи за пострадалите райони, като отбеляза, че това не може да възстанови всички щети. „Ние ще продължим да помагаме, но хората питат- къде е държавата?”, добави лидерът на БСП. Той изтъкна, че социалистите ще изискват пълна прозрачност от МВР по разпределението на средствата за бедствия и аварии. Станишев обяви, че депутатите от левицата ще поискат изслушване в парламента на Цветан Цветанов. Според него, за да не се политизира темата, трябва публично да се заявят в Народното събрание ангажиментите на държавата.

Кметът на Перник направи важно съобщение за перничани, които ще могат да подават документите си без данъчна оценка. Тя категорично отрече обвиненията, че общинските сгради не са застраховани и поясни, че застраховката е в рамките на възможностите на общината. Янакиева призова държавата и общината да бъдат еднопосочни в усилията си за справяне в кризисната ситуация.

Сергей Станишев и зам.-председателите на ПГКБ Ангел Найденов и Михаил Миков посетиха пернишкия квартал Ралица. Перничани ги поканиха в домовете си, за да видят разрушенията. „Няма стая в къщата ми, в която да няма следи от земетресението. Още един трус ще бъде фатален”, сподели страха си млад баща. Друг перничанин каза, че се притеснява да започне да поправя щетите, защото какво и да изгради, може да падне отново при друг трус. „В мината не ме е тресло така”, призна възрастен перничанин, стискайки миньoрската си каска в ръка. Станишев се спря да успокои и малката Александра, която е само на 1 година и десет месеца и от земетресението насам живее в мaлка каравана до пропуканата къща на родителите си. 


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.