iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата не иска увеличаване на тока

Държавата не иска увеличаване на тока 06_1434896008

Правителството пое ангажимент за редуциране на разходите в държавната енергетика с по 10% годишно за период от три години, като това стана ясно след извънредна среща в Министерския съвет във връзка с предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вдигане на цената на тока от 1 юли.

"Ние сме против прибързани решения и решения под натиск.

Българското правителство също е против повишаване цената на електроенергията", категоричен е вицепремиерът Томислав Дончев.

"Можем да поемем редуциране на разходите в порядъка на 10%, което ще подпомогне ситуацията", допълни енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите й държавата вече прави проверка на вложените и направени разходи на ВЕИ-тата, а резултатът от нея ще бъде предоставен на КЕВР.

Дончев призова Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение.

"Ако има различни виждания и подходи за посоката, по която да се върви към балансиране на системата, нека парламентарните сили да коментират това с регулатора", настоя още вицепремиерът.

Въпреки това той подчерта, че спектърът на възможните решения не е толкова голям - "или говорим за нови мерки, свързани с ограничаване на свръх подпомагането, или говорим за различни ценови равнища".

Предлаганото от КЕВР увеличение на електроенергията за бизнеса реално ще е в рамките на 13-20%, а не както комисията се опита да заблуди от 1-2%. Това заявиха междувременно ръководителите на четирите националнопредставени работодателски организации.

"Това увеличение беше представено от КЕВР като имаше опит за заблуда на общественото мнение – дали волни или неволни", увери Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му компаниите не са съгласни поскъпването на тока да е за сметка на бизнеса. Затова се е стигнало до решението от 26 юни да започне протест, като ежедневно предприятия ще спират своята работа за един час. Според Велев увеличението на цената на тока ще предизвика скок в цените на стоките на дребно.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.