iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ДСБ се обявиха против референдум за АЕЦ "Белене"

Пресконференция на ДСБ

ДСБ се обявиха против идеята на президента Георги Първанов за национален референдум за АЕЦ "Белене", който да се проведе тази есен, заедно с президентските и местните избори, съобщи БНР.

По думите на Иван Костов по този начин вотът ще бъде изкривен. Лидерът на тъмносините заяви: "Президентът нека отговори защо бърза с този референдум преди да е научил причините, поради които почти 1% от атомните електроцентрали аварират. Да отговори защо бърза, защо кара хората да се произнесат неинформирани за естеството на риска. Това е същественият въпрос. Защото спада подкрепата за АЕЦ "Белене". С времето хората все повече осъзнават какви са рисковете на ядрената енергетика и този спор ако сега се реши в съотношение 55 на 45 срещу АЕЦ "Белене", следващата година в началото ще бъдат 65 на 35".

ДСБ настояват министъра на енергетиката и премиера да предоставят пълна информация за преговорите, които се водят за АЕЦ „Белене". Само така, ще се докаже, че националните интереси на България са защитени, смятат тъмносините.

"От една страна, руската позиция беше, че до 31 март, каквото се разберат, се разберат, ако не се разберат проектът свършва. От друга страна, сега научаваме, че се водят тайни преговори. Между другото, толкова са тайни, че и медиите не проявяват интерес. В тази връзка искаме пред вас да посочим, че тайните преговори винаги са коз на другата страна. Защото не можем да получим убедителни доказателства, че се защитават българските интереси. Тези доказателства можем да получим, само ако явно сме информирани за това, което се случва." това заяви Иван Костов на пресконфренцията вчера.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.