iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И СДС -Перник на протест срещу Белене

И СДС -Перник на протест срещу Белене

Общинската организация на СДС в Перник ще подкрепи протеста срещу проекта Белене, насрочен за днес – 30 март от 18.30 часа в триъгълника между Министерски съвет и Президентеленетвото ( пред бившия партиен дом). Това съобщиха от местната централа на синята партия.

Протеста се организираот граждани,  подкрепени от активисти и ръководствата на партиите в Синята коалиция и партия „Зелените” .

Синята коалиция излезе собща  декларация за проекта „Белене”, а лидерът на СДС Мартин Димитров многократно публикува свои позиции.

В документите се подчерта, че бъдещата АЕЦ „Белене“ ще бъде изградена върху опасна, силно сеизмична област. Във формирането на цената за централата  не са влезли много важни и скъпи компоненти като хранилище за ядрените отпадъци и неговата поддръжка за стотици години напред - животът на реакторите е 50-60 год., а на отработилото ядрено гориво – над 100 000 години .

Според изчисленията на сините този проект, дори да не се оскъпи с нито лев повече, ще струва по 4200 евро, или  8 400 лева,  на всяко домакинство, като изплащането ще става с начисления в сметките за тока. Токът ще поскъпне минимум 50% с построяването на АЕЦ-а, който пък е предпоставка за създаване на монопол спрямо другите енергийни перспективи на България.

Според организаторите на протеста първите 20-30г. АЕЦ „Белене“ би работила за изплащане на инвестициите – с други думи – за Русия.

СДС-Перник изразява съпричастността си към тази национална кауза и  приканва своите членове и симпатизанти, както и активните граждани да се включат в  днешния протест.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.