iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има свинщини при попълването на част от протоколите от секционните избирателни комисии в община Перник

Има свинщини при попълването на част от протоколите от секционните избирателни комисии в община Перник 10_1446021571

Партии пропищяха от свинщини при попълването на част от протоколите от секционните избирателни комисии в община Перник, като документите бъкат от грешки.

В някои от тях осезателно личи нарочно завишаване на гласовете за определен кандидат за кмет чрез добавяне на цифра с различен химикал, като числото, изписано словом също е поправено, но отдолу личи добре написаното преди това . Така от 11, с добавка на една двойка, гласовете скачат на 112. Този факт и доста други подобни безредици дават основание на партиите да твърдят, че са били правени фалшификации. Дясната коалиция “Реформатори-Демократи за Перник” обяви, че ще сезира съда заради такива и още нарушения. Към тях се присъедини и БСП, където също откриват редица несъответствия в протоколите.

По протоколите се виждат драсканици, сякаш с тях са си играли невръстни малчугани. Пример: СИК 43, където в полето “Бюлетини извън избирателната кутия” се вижда поправена цифра 415, но срещу нея е изписано с думи “четиристотин и четири”. Поне това едва се чете в несъответствието.

Твърди се, че в част от протоколите данните се разминават.

Пускани са бюлетини без втори печат, за което вина имат не избирателите, а хората от секционните комисии.

Невалидните бюлетини са 4 769 при 38 863 гласували за общински съветници.

При гласувалите за кмет на община Перник 38 857 души, недействителните гласове са 2 597.

Неграмотност и безотговорност на някои от членовете на СИК, отказът на част от тях да стоят и да броят бюлетини, хора, които не могат да реагират адекватно, които не могат да се справят с напрежението вечерта – това са част от причините, довели до хаоса след края на изборния 25 октомври. Толкова години не е ли вече безпощадно ясно, че членовете на СИК трябва да бъдат професионално обучени. Или на някого му трябват точно такива?!

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.