iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова беше посетена от Ръководителят на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София

Ирена Соколова беше посетена от Ръководителят на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София 04_1429981583

Ръководителят на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София - Марко Арндт посети областния управител на Перник Ирена Соколова, като ръководните принципи на фондацията, създадена през 1955 г. са свобода, справедливост и солидарност.

В страната и зад граница фондацията Конрад Аденауер се занимава с политическо образование, застъпва се за укрепване на европейската интеграция, способства развитието на изкуството и културата.

Една от основните теми, по които работи фондацията е историческия поглед върху комунизма и жертвите от него. На срещата Арндт подчерта, че във връзка с предстоящата реформа в съдържанието на учебниците, трябва да бъде проведена дискусия за промяна на представянето на историята на комунизма в България. Чрез разширяването и обогатяването на учебния материал, учениците ще имат много по-ясна представа за събитията и жертвите на комунистическия режим.

На проведената среща присъстваха още директорът на общински комплекс Дворец на културата Петьо Фетфов, заместник областните управители Валентин Димитров и Илинка Никифорова, главният секретар на Областна администрация Перник Цветана Пиралкова и журналистката Румяна Борисова.

С цел Арндт, да се запознае отблизо с историята и съществувалите концлагери на територията на Пернишка област, бяха посетени паметната плоча при Богданов дол, както и Гигинския манастир, където е бил първият в България концлагер. След този в манастира са били открити концлагерите в Богданов дол и в пернишкия квартал Куциян.

Фетфов отбеляза, че през лагера “Куциян” са преминали над 300 души, сред които писателите Димитър Талев и Владимир Свинтила, бащата на експрезидента Петър Стоянов. Убитите били около 87 души, а прозвището на “Куциян” – “Целувката на смъртта”.

Близо 1 300 души са били избитите от комунистите в област Перник след 9 септември 1944 г. Над 200 души са били хвърляни живи и полуживи в шахтата на рудник “Света Ана”, заяви Иван Ерулски при посещението на Арндт и Соколова в музея на минното дело.

Друга тема, в центъра на вниманието на фондация Конрад Аденауер е подкрепата на християнството. Соколова представи проекта за съставянето на духовен съвет, в който ще бъдат включени представители на християнските общности в областта и ще бъдат разисквани поставените от тях проблеми и въпроси. Арндт отбеляза, че идеята за сътрудничеството на политическата среда и църквата на местно ниво, е изключително добра и по този начин ще бъдат най-добре развити пресечните точки в интересите на двете представителства.

Срещата премина в дух на съпричастност и взаимност, със заявки за добра бъдеща съвместна работа.

След посещението си Марко Арндт ще посети и възпоменателната среща в Белене.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.