iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат енергийната сигурност да се обсъди при президента

Иван Костов, Светослав Малинов; снимка: Интернет

ДСБ поиска от президента Росен Плевнелиев свикването на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди въпросите на енергийната сигурност и независимост на страната и те да бъдат поставени пред всички отговорни институции. Това съобщи пред журналисти лидерът на партията  Иван Костов след заседание на националното партийно ръководство в понеделник.

Според дясната партията заседанието на КСНС по тази тема би имало силно въздействие върху външната и вътрешната политика на страната, а  гарантирането на енергийната сигурност е категорично условие за постигане на националната сигурност на страната и това трябва да се превърне в основна цел на институциите.

Костов припомни, че последното намаляване на доставките от "Газпром" за Европа с 30% отново събуди спомена за кризата от януари 2009 г., когато за 16 дни България претърпя загуби за 500 млн. лева.  От ДСБ смятат, че  наложената забрана от Народното събрание за проучванията на шистов газ "без да се вземе становището на учените", не е било съобразено с най-важните интереси на страната.

Във визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън у нас от ДСБ разчитат засилен интерес от натовските партньори към страната ни. "България е обект на засилена дипломатическа активност по отношение на енергетиката, очакват се нови посещения на американски и руски представители", отбеляза Иван Костов.

"До 30 март предстои да се вземе окончателното решение дали да се изгради АЕЦ "Белене". Страната ни е обект на засилена дипломатическа активност по отношение на енергетиката. Очакват се нови посещения на американски и руски представители", се казва в официалната декларация на ДСБ.

Иван Костов настоя  най-важните въпроси за българската енергетиката и особено "изграждането на АЕЦ "Белене" с остаряла руска технология" да не се "решават в зависимост от силата на лобисткия натиск върху българските институции".

Сред поетите преди изборите ангажименти от президента Росен Плевнелиев и публикувани на официалната страница на президентството е и провеждането на  дебати преди взимане на ключови решения за бъдещето на България, в т.ч. и да проведе дебат за АЕЦ „Белене“, след като правителството представи точни и ясни параметри и аргументи по проекта. В този тематичен „пакет“ е и обещанието да съдейства за активното участие на България във всички основни дебати за бъдещето на Европа. Плевнелиев декларира решимостта си да отстоява приоритетите за енергийна ефективност, енергийна сигурност, независимост и либерализация на енергийните пазари.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.