iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат повторно преброяване на бюлетините в Перник

Искат повторно преброяване на бюлетините в Перник 10_1445927057

Вотът на избирателите в Перник бе подменен, а в някои от секциите бяха извършени фрапантни нарушения, затова ще искаме повторно преброяване на бюлетините, казаха на първата си пресконференция след изборите „Реформатори и демократи за Перник”.

Местната коалиция е подала 6 възражения в ОИК за допуснати груби нарушения в някои от секциите и чака отговор.

„Много от подадените гласове въобще не фигурират в протоколите. Те бяха откраднати. Наши застъпници са били изгонени от някои секции. Има драстично разминаване и намаляване на броя на гласовете при първичното броене на бюлетините и след това отразените цифри в протоколите”- каза председателят на предизборния щаб Християн Даскалов.

Най-фрапантното нарушение, на което се натъкнали от коалицията е в 83-та СИК, където при преброени 36 гласа за Реформаторите и демократите, а след това в протокола били отразени едва 6 гласа. След реакцията на коалицията и подадено оплакване в ОИК, бюлетините отново са преброени.

„Това, на което се натъкнахме там, беше потресаващо. Протоколът с изборните резултати бе подписан в 19,30 часа, където бяха отбелязани едва 6 гласа за нас. Нито председателят, нито другите трима присъстващи от комисията не можаха да дадат смислен отговор как така се е получило. Оказа се, че останалите членове на секцията са си тръгнали още в 20 часа. Повторното преброяване, което поискахме, бе приключено в два часа след полунощ”- разказа народният представител д-р Валентин Павлов.

Разминаване между първоначалните данни от преброените бюлетини и цифрите след това в протоколите е било констатирано и в секции в СОУ „П.Берон”, в секции в кв.Изток.

Има и безобразно коригирани протоколи, а на места дори не е отбелязан вота за реформаторите и демократите- каза д-р Павлов, който показа пред медиите такъв протокол.

От местната коалиция ще изчакат отговора от ОИК по техните сигнали, но са категорични, че ще настояват за ръчно преброяване наново на бюлетините. Реформаторите не изключват и други партии да поискат същото.

Ръчното броене няма да бъде прецедент в Перник, припомни Симеон Желев. Според него грубите нарушения с подадени вот за Реформатори и демократи е бил най-вероятно заради това, че коалицията няма свои представители в секциите, а само застъпници, благодарение на които разбират какво се случва.

„Реформатори и демократи за Перник” станаха третата политическа сила в Перник, според данните на обработените до момента протоколи. Получените 8% подкрепа за листата за общински съветници е същият резултат, който реформаторите постигнаха на парламентарните избори миналата година.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.