iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изборите в Гърция бяха спечелени от СИРИЗА

Изборите в Гърция бяха спечелени от СИРИЗА 01_1422282102

Радикалната лява коалиция СИРИЗА спечели парламентарните избори в Гърция. Според лидера на победителите Алексис Ципрас, бъдещето на Европа не може да се базира върху политиката на икономии в Гърция.

Омагьосаният кръг на икономиите е в миналото, каза той за Би Би Си, а пред други медии пък подхвърли, че Гърция се връща към демокрацията, съобщи в. „Катимерини”. Изказванията на Ципрас са в унисон с казаното от него през изминалата седмица и в едно изречение то звучи така: „Ще спрем да се подчиняваме на заповеди отвън, край с националното унижение”, припомня германското сп. „Шпигел”.

Предварителният резултат за партията на Алексис Ципрас сочеше 33,5-35,5% от гласовете, или

между 6 и 10% преднина

пред следващата я в надпреварата „Нова демокрация” на премиера Андонис Самарас, която печелеше между 25,5 и 27,6 на сто. На трето място се очертаваше радикалната дясна „Златна зора” с 6,4 процента. С шансове да влязат в парламента бяха още четири партии, преодолели 3-процентовата бариера - „Потами”, Комунистическата партия, ПАСОК и „Независими гърци“. Зад борда оставаше новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу „Движение на демократите социалисти” с 2,9 на сто.

Всъщност основната интрига между бе дали партията на Ципрас ще постигне абсолютното мнозинство, или ще бъде принудена да търси коалиционни партньори.

Според гръцките анализатори всичко ще зависи от процентите на партиите, които не са могли да прескочат трипроцентната бариера и са останали извън парламента. Ако този процент е 19-20 на сто, тогава спечелилата

най-много гласове

партия ще може с резултат от 32,3-35,7 на сто да получи мнозинство от 151 от общо 300 депутатски места, което ще є позволи да състави самостоятелно правителство.

Ако обаче общият процент от гласовете на партиите, останали извън парламента, варира между 5 и 7 на сто, тогава, за да получи парламентарно мнозинство от 151 места, за спечелилата изборите партия ще трябва да са гласували 37,5 на сто от избирателите, за да може тя да състави самостоятелно правителство.

Куриози на вота

Гръцкият премиер Андонис Самарас забрави документа си за самоличност в избирателната секция, а лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас трябваше да се качи на стол, за да могат да го видят и чуят събралите се репортери.

Премиерът гласува в град Пилос на полуостров Пелопонес и забрави документа си в секцията. Членове на секционната комисия започнаха да викат след него да се върне. Съпругата и дъщерята на премиера този път не гласуваха заедно с него, а дойдоха в същата секция половин час по-късно. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас пък не се смути от молбата на журналистите и се качил на стол, за да изложи пред тях намеренията на своята партия. Журналистите измислили номер, за да спрат премиера от 2004 до 2007 г. Константинос Караманлис, който не дава интервюта и се появява на обществени места само когато гласува на парламентарни избори. Те опънали жица пред входа в избирателната секция, което им дало възможност да му зададат няколко въпроса и да го снимат. Когато Караманлис все пак влязъл в секцията, се оказало, че някои членове на секционната комисия още не са дошли и той трябвало да почака малко.

Челна атака: Атина - Брюксел

Европа е в очакване какво ще се случи след гръцкия вот.
Спорът около гръцкия дълг може да се превърне в катастрофа за Европа, ако нито една от страните в него не се съгласи на отстъпки, коментира в неделя германският в. „Ди Велт”.

„Гърците искат отписване на дълга, а партньорите є в еврозоната решително отхвърлят такава възможност. Ако никой от тях не се предаде, то Европа ще претърпи катастрофа”, пише изданието. Германският вестник описва ситуацията като две спортни коли, движещи се една срещу друга.

„Тази, която първа спре или завие, губи. Така, валутният съюз предстои да се изправи пред най-голямата психологическа война във своята история – борбата около гръцкия дълг, чийто изход е непредсказуем”, се казва в статията. „Първият автомобил е управляван от Ципрас, който вероятно ще победи на изборите. Той изисква значително отписване на дълга и отказ от курса на строги икономии, за да спаси гърците от „хуманитарна катастрофа”. В другия автомобил газта натискат международните кредитори. Те са против отписването на дългове и настояват на продължаване на реформите. И за двете страни в тази рискована партия е важно да не изпускат нервите си, тъй като първият проявил страх губи. Ако никой не свърне от пътя, то ще се случи катастрофа – изход на Гърция от еврозоната с непредсказуеми последствия за валутния съюз”.

Британският “Гардиън" отбелязва, че гръцките избори биха могли да предопределят съдбата на европейските рестрикции. Все пак обаче някои страхове и надежди може би са прекомерни, смята вестникът. Спирайки се на последните призиви на двамата лидери Андонис Самарас и Алексис Ципрас към избирателите, Би Би СИ изтъква, че, от една страна, гръцкият премиер е наблегнал на факта, че след години на рецесия Гърция показва признаци на растеж, а от друга - водачът на СИРИЗА иска да предоговори дълга и да спре мерките за икономии. “Вероятността от победа на СИРИЗА разпали страховете, че Гърция няма да изплати дълга си и ще излезе от еврозоната", посочва британската медия.

Френският в. “Монд" прогнозира, че независимо от това какво правителство ще сформира радикалната левица, нейната политика ще бъде в пълен дисонанс със следваната от кабинета Самарас и ще принуди страната да преразгледа връзките си с Европа.

От своя страна пък в. “Либерасион" твърди, че победата на СИРИЗА може да накара Европа да преразгледа поведението си. Предизборните обещания на Ципрас не са важни, по-важно е неговото управление, отбелязва германският “Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.