iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Надяват се Първанов да направи широка коалиция

Първанов или Станишев снимка: Интернет

Социалисти и функционери от малки партии в лявото пространство вече открито говорят,  че очакват от Георги Първанов като опитен политик да разшири влиянието на БСП и да помогне за повдигане на доверието в левицата като цяло.

Хора, които са с откровено леви убеждения, но по една или друга, по-често субективна причина, са извън БСП, отново заговориха за проекта „Нова левица”, който всъщност изстреля Първанов към президенството за първия му мандат.

През годините „Новата левица” винаги е имала своите убедени привърженици и крайни противници в различните партии.  Мнозина обаче още си спомнят, че „Нова левица” всъщност беше хапчето, с което европейската левица преглътна по-лесно реабилитацията на бившата БКП.  Не е забравено и това, как още в деня, когато  предаваше кормилото на партията на Сергей Станишев през декември 2001 г. новоизбраният тогава  президент Георги Първанов прикани съпартийците си да помислят сериозно за политическото и организационното сливане на левите партии в единен субект „Нова левица”.  

Според сторожниците на тази идея в такава посока са били погледите на Първанов и когато мътеше обединението „АБВ”, което така и не потегли.  Повече от ясно е и, че за наследника на Първанов в БСП Сергей Станишев „Нова левица” не съществуваше, а критиците му открито го обвиняват, че е капсулирал партията.

Сега Перник може да се окаже арена на първата публична среща между доскорошния президент Георги Първанов и  лидерът на БСП и временен председател на ПЕС Сергей Станишев. Това разкриха социалисти от село Ковачевци, където Първанов възстанови членството си в партията. В понеделник Станишев има насрочена среща с актива на БСП в миньорския град. От областното ръководство са поставили задача за срещата да дойдат представители на всички общини. Земляците на Първанов са го известили за събитието и чакат неговото решение дали ще се отзове на поканата. От общинската организация на БСП в Ковачевци са категорични, че Станишев трябва да освободи лидерското място в партията и вече издигнаха кандидатурата на Първанов за поста.

Като парени от опит, те се опасяват от разцепление на партията, ако Първанов и Станишев не се разберат и ги поставят пред труден избор.  Има прогнози, че много е възможно на организационно ниво битката за лидерския пост в БСП  по-скоро де бъде спечелена от Станишев.

От друга страна политически наблюдатели очакват Първанов, да заложи многобройни капани, за да уязвява Станишев, да го компрометира и в крайна сметка – да го отстрани. Смята се, че неговата амбиция за голяма коалиция не е отминала. Впрочем, запознати твърдят, че пазарлъци в тази посока вече текат./ Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.