iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Назначават във властта човек от партията на Корман Исмаилов

Назначават във властта човек от партията на Корман Исмаилов 11_1417099086

Отношенията в управляващата коалиция може да се взривят заради поредното назначение във властта на човек от Народната партия "Свобода и достойноство" (НПСД) на Корман Исмаилов.

Зам.-председателят на партията и бивш депесар Веселин Пенев бе назначен вчера за областен управител на София-град. Това стана с решение на Министерския съвет, с което бяха сменени още 23-ма областни управници. Пенев е бивш член на ДПС, изключен от партията през 2011 г. заедно с Касим Дал и съмишлениците му. Бил е член на Централния съвет на ДПС, оглавявал е фондация "Либерална интеграция", през която са минавали средствата за предизборните кампании на движението.

Назначението рискува да развали отношенията на ГЕРБ не само с националистите от ПФ, които от седмици роптаят срещу зам. военния министър Орхан Исмаилов от НПСД, но и с хората на Меглена Кунева в Реформаторския блок (РБ), които се надяваха да получат поста. Така куневистите остават без нито един областен управител.

Патриотите бяха неприятно изненадани от маневрата на ГЕРБ и я окачествиха като провокация, която цели да ги накара сами да напуснат коалицията. "Полезният ход може би е единствен - оттегляне на подкрепата в тази ситуация", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след среща с военния министър вчера по повод назначението на Исмаилов. Решението на ПФ ще стане ясно след 3-4 дни. Каракачанов припомни, че по време на преговорите от ГЕРБ са обещали да не назначават на отговорни постове хора от партията на Корман Исмаилов. "След като една партия с един представител в парламента може да получи такива властови позиции, аз не знам това за какво говори", възмути се лидерът на ВМРО.

18 от новите 24 областни управители са от ГЕРБ. Останалите 6 са за коалиционните партньори, без ПФ, който отказа да участва в подялбата. От всичките 28 областни управи само 4 запазват управниците си - тези на Хасково, Варна, Пловдив и Силистра.

Реформаторите получават 5 области, като Сливен и Видин са дадени на ДСБ, а Бургас и Стара Загора - на СДС. АБВ ще управлява само Пазарджик. В Сливен и Видин десебарите слагат двама адвокати - Димитър Сяров, юрисконсулт в Регионалния инспекторат по образованието, и Момчил Станков, общински съветник от 2008 г.

За Стара Загора и Бургас СДС предлага двама общински съветници - Георги Ранов и Вълчо Чолаков.

Бившият зам.-председател на младежкото БСП Трендафил Величков е човекът, когото АБВ предлага за областната управа в Пазарджик.

Във Враца ГЕРБ слага за областен управител Малина Николова, директор на училище "Иван Вазов" в града и шеф на общинския съвет.

Бившият кмет на Габрово Николай Сираков поема тамошната областна управа. В момента и той е шеф на общинския съвет.

Постът в Добрич ще бъде поет от Маргарита Новоселска, управител на Центъра за психично здраве "Д-р П.Станчев" в града. В Кърджали - бизнесменът Илия Илиев. В Кюстендил - Виктор Янев, спортен мениджър и зам.-кмет на града.

Областната управа в Ловеч поема Мадлена Бояджиева-Ничева, председател на общинския съвет в Тетевен. В Перник - депутатката Ирена Соколова.

Ралица Добрева става областен управител на Плевен. В Разград ГЕРБ поставя зам.-шефа на РЗОК Петър Василев. В Смолян - бившия депутат и бивш зам.-областен Недялко Славов.

Администрацията на София-област ще ръководи друг бивш зам.областен управител - Росица Тодорова, директор на началното училище "Христо Ботев" в Годеч. Школска директорка застава и начело на област Шумен - Донка Иванова. Областен на Търговище става Светлин Бончев, на Ямбол - бившият депутат Димитър Иванов.

----------ЗАВРЪЩАНЕ

Трима бивши областни управители от времето на първия кабинет "Борисов" се завръщат на постовете си. Това са Пенчо Пенчев във Велико Търново, Ивайло Петров в Монтана и Стефко Бурджиев в Русе. В момента Пенчев е депутат в 43-тото Народно събрание.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.