iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не питайте за нищо ГРАО и не му възлагайте задачи

Конституционен съд

Ден преди да приключи официалната регистрация на кандидатпрезидентските двойки за вота на 23 октомври, от ЦИК се сетиха да възложат - за първи път - проверка на дирекция ГРАО ("Гражданска регистрация и административно обслужване") да провери претендентите дали отговарят на изискването да са живели в страната през последните 5 години, както повелява конституцията.

Според изборния кодекс именно ГРАО трябва да извърши въпросната проверка. Всеки мераклия за поста на "Дондуков" 2 трябва да отговаря на няколко условия, едно от които е да е пребивавал на територията на страната повече от 183 дни за всяка от годините след 23 октомври 2006 г.

Такава проверка е особено нужна на трима от кандидатите: през последните 2 години човекът на БСП Ивайло Калфин е бил член на Европейския парламент (от юли 2009 година) и може да има адресна регистрация в Брюксел; претендентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев в периода от октомври 2007 до октомври 2008 г. се е занимавал с бизнес в Германия. Най-интересен обаче остава въпросът колко от последните 1826 дни (това са 5 години) Кунева е прекарала в родината си. Припомняме, че тя беше еврокомисар в Брюксел от 1 януари 2007 г. до 9 февруари 2010 година. Въпросът е имала ли е Кунева адресна регистрация там, колко време е била извън страната и това нарушава ли изискването на конституцията? Чудно защо този толкова интересен за обществото въпрос беше отлаган до последно!? През август Волен Сидеров напомни за пореден път, че по казуса с пребиваването на Кунева и нейното кандидатиране трябва да се произнесе Конституционният съд. В медиите непрекъснато се промъкваха юридически тези доколко законно е участието на Кунева в президентската битка. Нещо повече - измисленият скандал с преждевременната й регистрация (по времето, когато се регистрираха партии за местния вот), стана повод за коментари, че бившата евродепутатка цели да внуши отрано, че "отгоре" се работи "активно" срещу нейната номинация .

От ЦИК в предпоследния ден на регистрацията се презастраховаха, че поисканата проверка не е насочена персонално към нито един от кандидатите за президент и вицепрезидент. Проверката наистина е законово изискване - член 151 от изборния кодекс, и е сред конституционните условия, на които кандидатите трябва да отговарят. Защо обаче ЦИК се сети във възможно най-последния момент?!

Изненадата дойде обаче от ГРАО, откъдето заявиха, че не можели да извършат проверката, тъй като не разполагали с подобна информация. Ами що не ползват данни от МВР, от Гранична полиция и въобще да положат грижи да съберат липсващите им данни?! А ЦИК безропотно се съгласи с отказа им и обяви: следващият президент на България ще избираме между 18 кандидати. Сред тях са и непроверените за постоянно живели през последните 5 години у нас Кунева, Калфин и Плевнелиев.
ГРАО май не обича да работи с останалите служби в държавата, а се изживява като отделна губерния. Пример за това е и случилото се преди дни с един българин, живеещ от доста време в чужбина, който разбрал, че фигурира отново в избирателните списъци у нас. В отговор на недоволството му от ГРАО си измиха ръцете със следното твърдение: "Не е ли ясно, че държавните институции не могат и не трябва да следят милионите български граждани относно причините и времетраенето на тяхното движение по света и че ако самите ние не спазваме създадените правила и закони, не трябва и да негодуваме от тях?!" "Ние"-то е само за благозвучие. Нагло е да те обвиняват във фалшификация, след като тя произтича от немарливостта на някакви чиновници.

Оказва се, че ако си алармирал МВР и НОИ, че живееш в чужбина, ГРАО не е информирана за това и тъне в неведение. Нещо повече - скача и обвинява, че си нарушил чл.99, ал.1 от Закона за гражданската регистрация. Най-малкият ти проблем е, че трябва да гласуваш в родното си място, а не в чужбина, където пребиваваш в момента. По-неприятното е, че си закононарушител, който саботира държавата, като увеличава бройката на "мъртвите души" (това е отговорът на ГРАО до неразумния елемент).

Точно ГРАО да говори, че друг "произвежда" "мъртви души", е направо наглост. Всеизвестно е, че избирателните списъци винаги са били работа на тази структура - Гражданска регистрация и административно обслужване, която официално се води към регионалното министерство, т.е. доскоро под ръководството на Росен Плевнелиев.

А изборните фантоми съществуват по време на целия преход и никой няма желание да ги ликвидира. Защото винаги някой намазва от факта, че никога не се намира управляваща политическа партия, която да възложи на ГРАО веднъж завинаги да приключи с фантомите, които са около 10% от избирателите и редовно "казват" тежката си дума за всякакви избори - местни, парламентарни, президентски и за Европарламент. Недоволни са само истинските гласоподаватели, на които тази измама обезсмисля гражданската позиция.

Това не пречи обаче месеци преди всеки вот всички да се упражняват по темата за "мъртвите души". Резултатите обаче винаги едни и същи - глас в пустиня. А и за слепия е ясно, че няма как в България да има 7 милиона избиратели, както твърди ГРАО, след като последното преброяване на Националния статистически институт установи, че цялото население, барабар с новородените, е 7,3 милиона души.

И така: МВР знае едно, НАП - друго, НСИ - трето, а ГРАО - не се знае какво знае. Нямат информация за престоя на кандидат-президентите в България, нямат данни колко са фантомите в избирателните списъци... И въобще с какво се занимава ГРАО, след като не актуализира данните си? А във всяка община има служба и някакви служители в нея получават нелоши заплати!

Явно ГРАО съществува само и единствено за да подкрепи принципите, по които работят българските чиновници с обикновените граждани (като въпросния бунтар с чуждото гражданство):

  1. Ако не можете да ги убедите, объркайте ги!
  2. Нападението е най-добрата защита!
  3. Напълнете изреченията си с цитати на членове и алинеи от някой закон и с термини, за да изглеждате знаещи и интелигентни. (Не е необходимо наистина да сте такива).
  4. Системата каза "Не!".
  5. За колкото по-елементарно нещо става въпрос, през толкова повече гишета и инстанции трябва да мине нахалният гражданин. Трябва да се връща за поне 3 документа, за които е можело да му се каже предварително, но умишлено не му е казано.

Изводът е: не питайте за нищо ГРАО и не му възлагайте задачи. 

Източник: http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=213811&cat=7

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.