iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Парите от републиканския бюджет трябва да отиват в държавните и общински училища

Парите от републиканския бюджет трябва да отиват в държавните и общински училища 02_1423207764

Народният представител от „БСП Лява България” Валери Жаблянов каза по време на представянето на законопроекта за народната просвета, че българското училище е част от цялата държавна реформа, която е била извършена през последните десетилетия.

Социалистът добави, че необходимостта от нови правила изразени чрез закон за системата на средното образование е на лице, има и съответните обществени очаквания.

Жаблянов обясни, че през годините на прехода са възникнали много нови форми на обучение, утвърдило се е частното образование, създали са се частни училища с подготвени кадри и методики. „Всичко това е факт и с вносителите на другия законопроект гледаме от противоположни позиции, които изразяват различни разбирания за това , какво представлява средното образовани в България”, заяви народният представител.

„Закона, който ние трябва да приемем, трябва да осигури качествено образование на всяко дете независимо от материалния статус на семейството му”, заяви социалистът. Той обясни, че този закон, трябва да даде възможност на всяко дете да развие своите качества и да се превърне в предпоставка за заличаване на регионалните различия.

„Министерствата, които се занимават с образованието и младежта, изпратиха становища само за законопроекта предлаган от колегите от ГЕРБ и дори не бяха прочели другия проект на закон”, обясни Жаблянов. Той бе категоричен, че българските деца не заслужават такова формално отношение.

„Настояваме парите от републиканския бюджет да отиват в държавните и общински училища. Парите за образование са малко и всяко от правителствата на ГЕРБ използваше властта си, за да ги намали още повече”,заяви депутатът. Той бе категоричен, че парите за образование не могат да отидат в частните училища, защото децата, които се обучават в тях, имат големи материални възможности. „Загрижеността, че по този начин българските деца се поставят в равни условия е фалшива и тя служи за обосноваването на една несправедлива теза”, каза още народният представител.

„Настояваме понятието „народна просвета” да се запази в закона, за нас то носи исторически характер и изразява същността на образователното дело в България”, категоричен бе Валери Жаблянов. Той добави, че социалистите искат в системата на народната просвета да влязат всички извънучилищни форми на образование, каквито са в момента всички съществуващи ресурсни центрове в областните градове, всички форми на подготовка и обучение на децата.

”Грижата за възпитанието на децата трябва да бъде дело на републиканския бюджет”, заяви той. Жаблянов бе категоричен, че всички ние сме изправени пред необходимостта средното образование да стане задължително, защото по думите му, се намираме в парадоксална ситуация, в която по-лесно е да се завърши университет, отколкото средно училище. „Въвеждането на един учебник за нас е условие за прилагане на държавните образователни изисквания и париране на корупцията в системата. Считаме, че тази тема трябва да бъде законодателно уредена,както ние предлагаме в закона за народната просвета”, завърши Жаблянов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.