iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подпукаха предизборни партийни бонбони пред ОИК

Перник снимка: за хората и събитията - предизборни бонбони

Предизборни партийни бонбони се оказаха незаконен агитационен материал.  За трима от кандидатите за президент  в Перник се разпространявали предизборни брошури и плакати в разрез със закона.

За всичко това Общинската избирателна комисия (ОИК) в Перник вчера получи девет жалби накуп.  Вносители са един от кандидатите за кметове на общината и двама претенденти за общински съветници от името на партията, която го издига.

Според вносителите, агитационните материали, предмет на техните жалби, са в нарушение на  член 134, алинея 2  от Изборния кодекс. Според написаното в нея всеки агитационен материал  трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация  трябва да се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Жалбоподателите са установили, че агитационни брошури на кандидатите  за президент Ивайло Калфин от БСП и Румен Христов от Синята коалиция и плакат на Росен Плевнелиев от ГЕРБ изобщо не съдържат предупредителния надпис, както разпорежда законът.  Сигнали за това ще бъдат изпратени и в ЦИК.

Жалби за по-малък от изискуемото надпис са подадени срещу два флаера на БСП и коалиция в Перник и срещу предизборен местен вестник на ГЕРБ .

В полезрението на жалбоподателите е и желираният бонбон на ГЕРБ. Върху опаковката му е написано името на партията и така той минава за предизборна агитация. Никъде върху опаковката обаче няма надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Две от жалбите са насочени срещу сайтове и материали, разпространявани в интернет. Жалбоподателите настояват да се изпълнят разпоредбите на алинеи 7 и 8 от чл. 134 на Изборния кодекс и агитационните материали да бъдат премахнати, с цел предотвратяване на използването им в кампанията. Същото се отнася и за материалите в Интернет.

Кандидатите за местната власт и тези на претендентите за държавен глава обещават на избирателя, че ще спазват закона, а още в предизборните си материали го нарушават – какво да очакваме, ако бъдат избрани, коментираха вносителите на жалбите. „С протести народът показва, че е против беззаконието. Смятаме, че жалбите ни не са заяждане на дребно. Очакваме адекватна реакция от ЦИК и ОИК в установения от закона 3-дневен срок. Кметът и областният управител трябва да предприемат необходимите действия за премахването на незаконните материали. ”, казаха   още жалбоподателите.

ОИК вече се произнесе по жаблите за материалите на БКП. Те са отхвърлени, защото не е посочено съде са били разпространявани. Къде да ги търсим, се питаха от Комисията. По жалбите, пратени в ЦИК, ще се бака решение оттам.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.