iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пред Георги Първанов кандидат-кметове се подписаха да не купуват гласове

Сите кандидати за кметове заедно без малко

Шестима от всички десет кандидати за кмет на Перник се подписаха днес, че няма да купуват гласове. Това стана под споразумение, подготвено отгражданската организация Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) и в присъствие на областният му координатор в Перник Георги Първанов.
 
С подписа си кандидатите за кмет на Перник  се ангажираха да спазват 15 принципа за честни избори и политическа почтеност и толерантност по време на предизборната кампания, с които те предварително са били запознати.
 
Поетите ангажименти включват спазване на законите поне по време на предизборната надпревара,  и разграничаване от  порочните изборни практики на търговия с гласове, неясно финансиране, оказване на натиск върху групи избиратели под различна форма.
 
Сред принципите фигурират  и отказ от участие в съмнителни договорки, както и това да се крият зад анонимни формации.
 
„Съжалявам, че документът, който подписваме  няма юридическа стойност и да задължава всеки от нас да отговаря за допуснати нарушения по време на предизборната борба“, каза независимият кандидат за кмет с регистрация на партия „Другата  България” Вихрен Матев. Той призова към сдържаност в даването на обещания, защото след 4 години този, който ги дава, ще бъде подложен на съда на обществото.
 
Кандидатът на Зелената партия Костадин Костадинов прикани колегите си да дават по две обещания, но да изпълняват три, а не да обещават 10 неща и да изпълнят 2.
 
Д-р Валентин Павлов, кандидат за кмет на Перник от коалицията „Демократи за Перник” изрази задоволство от публичното подписване на споразумението, което чрез медиите ще стане достояние на избирателите.
 
Димитър Огнянов от РЗС подчерта, че залегналите в споразумението принципи са  етика, която неговата партия има като вътрешна конституция. „Аз съм победил злобата и с това съм морален победител”, каза още той.
 
По думите на кандидата от БСП за следващ кметски мандат Росица Янакиева спазването на споразумението ще бъде израз на уважение към себе си, наред със зачитане на гласоподавателите.
 
Според проф. д-р Румен Ваташки  от Атака обаче, въпреки споразумяването между кандидатите, гласове ще се купуват, защото в Перник това е утвърдена практика. „Не продавайте гласа си! Парите , които ще ви дадат за изборите послеще ви ги вземат многократно тези, които са ви ги дали”, обърна се той към перничани.
 
 В 12 часа в ресторант "Радар" в Перник, където беше събитието,  не дойдоха кондидатката на ГЕРБ  Ирена Соколова, Николай Драгомиров от коалиция „Обединена десница”, Стефан Ангелов  от партия „Българска социалдемокрация” и Методи Стоилов от Движение „Единство”.
 
За тях споразумението ще бъде отворено до седмица и ще могат да го подпишат, обяви Георги Първанов, който също сложи параф под документа.  Кандидатите за кмет бяха дружелюбно настроени, поздравиха се помежду си и взаимно си пожелаха успех.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.