iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предизборно искат закриване на кметствата в четири пернишки квартала

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отново е поискало да бъдат закрити кметства в община Перник. В Областната администрация е получено писмо от ведомството на Росен Плевнелиев, с което се иска да се направи проверка и да се вземат необходимите мерки за привеждане на административно-териториалното устройство на общината в съответствие със Закона за административно-териториалното устройство на Р. България (ЗАТУРБ), съобщи на пресконференция днес областният управител Иво Петров.

По силата на този закон и според преходните и заключителни разпоредби на ЗМСМА, в кметства, които не отговарят на изискванията на ЗАТУРБ, не се произвеждат преки избори за кмет на кметство.

Това означава, че в разрез със закона са кметствата в няколко пернишки квартали - "Калкас", "Църква", "Изток" и "Бела вода" . Въпросът беше повдигнат и преди местните избори през 2007 година.

Тогава обаче ОбС не закри кметствата с мотива, че те имат кодове в Единния класификатор на населените места (ЕКНМ), в който са описани в номериран списък всички населени места и обекти на административното деление на България.

Общинският съвет е органът, който следва да приеме решение за привеждането на административно-териториалното устройство в съответствие със закона. Едва ли обаче това ще се случи и сега, съмнява се областния управител.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.