iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат да има и водни помощи за най-бедните

Предлагат да има и водни помощи за най-бедните 03_1458889266

Водни помощи да се отпускат на социално слабите семейства по примера на енергийните. Това е предложение на столичните социалисти. Парите за тях ще се събират в специален фонд, който трябва да се формира от орязване на печалбата на дружеството, чрез ревизия на концесионния договор. В сегашния документ тя е в размер на 17%, а червените съветници искат тя да бъде намалена на 5-6%, колкото е на големите държавни и общински В и К оператори. Плановете са водни помощи обаче ще се дават само на изрядни платци на „Софийска вода”. С промените от юли 2015 г. на Закона за регулиране на ВиК услугите, се предвижда да има такива водни помощи. „Ние ще настояваме да бъдат подпомагани тези лица и домакинства, които са изрядни клиенти“, каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов. От година в общината има създадена комисия, която работи за предоговаряне на концесията на водния оператор. Групата на БСП счита, че е грабителски и не е в полза на жителите на София.

„БСП категорично се противопоставя и не приема исканото от „Софийска вода“ АД увеличение на водата с 21,2% “, заяви Паргов. Според социалистите няма основания за поскъпване цената на водата, защото концесионерът не изпълнява договорените ангажименти. Загубите по мрежата продължават да са изключително големи - около 50 на сто.

Депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев заяви, че парламентарната група подкрепя предложенията на общинските съветници и ще инициира необходимите законодателни промени така, че те са станат част от национална политика в тази сфера.

Групата на БСП ще внесе в СОС искане ръководството на „Софийска вода” да бъде изслушано в постоянните комисии по стопанска политика и по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, във връзка с изпълнението на концесионния договор и бизнес плана на дружеството за тази година.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.