iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Първанов приветства младите в АБВ

Първанов приветства младите в АБВ 05_1433052203

Фактът, че младите хора и в частност, младите хора в и около АБВ, се ангажират с идейни търсения е нещо, което дълбоко приветствам, каза Георги Първанов, който беше президент на Р България от 2002 до 2012 г. и председател на ПП АБВ по време на Националната младежка дискусия “Младите и лявото в България и Европа”, организирана от Младежката организация на АБВ.

Първанов посочи, че засилената ангажираност на младежите в политическия и обществен живот, е тенденция не само в България, но и в цяла Европа. „Свидетели сме на тежък идеен дефицит. Ако в началото на прехода в нашите страни от Източна Европа и в Европа като цяло, имаше тежък сблъсък на идеологическа основа, в който бяха вплетени много исторически елементи, в които отношението към миналото беше ключов критерий, но все пак имаше идеи, сега такова нещо не се случва. Днешната политика се върти около личностите и е свързана с производството на всекидневни скандали, които не носят нищо идейно, не носят никаква визия и идеи за управлението на страната и за развитието на нацията”, коментира Първанов. Той добави, че големият проблем в България е, че младите хора са силно разочаровани от политиката. Но без да са аполитични.

„Сега е моментът за масово навлизане на младите хора в политиката. Това е едно от условията политиката да бъде подменена. Да се подмени имиджът на политиката като средство за лично облагодетелстване, за решаване на проблемите на определен кръг политици, а не за решаване на проблемите на обществото“, коментира лидерът на АБВ. Той добави, че за целта са необходими нови идеи, а самите млади хора могат да бъдат носителите на тези идеи.

Георги Първанов посочи, че огромният товар от тежката икономическа криза, е именно върху младите хора. А много тежко поражение

сдългосрочен характер е това, което се случва в образованието. „Образователните институции са оставени на самотек, а бюджетната политика към тях е на принципа:„Каквото остане ще го дадем на образованието, за науката още по-малко”. Няма как това да не се отрази на развитието на държавните училища, както и на качеството на образованието като цяло”.

Първанов е категоричен, че ако България трябва да подреди приоритетите си, то образованието трябва да бъде поставено на първо място. Защото голямото богатство на България е именно човешкият капитал. “Очаквам от сегашното правителство, както и от бъдещите правителства да се предприемат много по-ефективни мерки за реформи на българското образование, за да може то наистина да достига онези качествени равнища, които имаше в други периоди”, добави Георги Първанов.

„Съвременният патриотизъм е в ръцете на младите хора и те трябва да изискват от политиците”, посочи още Първанов. Той обясни, че е необходима младежите да следят идеите, заложени в управленските програми на политическите формации и да изискват тяхното спазване.

Лидерът на ПП АБВ даде пример с въпроса за решаването на квотите за българско изкуство в националните медии – тема, която трябва да бъде подета и разработена именно от младите хора. „Наистина е много важно младите да раждат конкретни идеи. Така виждам аз съвременния патриотизъм“. Георги Първанов коментира, че проява на родолюбие в никакъв случай не е да сочиш като причина за проблемите си определени етноси или религии.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.