iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Първанов влиза активно в политиката

Първанов влиза активно в политиката

Аз имам претенцията да налагам лидерска позиция по определени теми, по проблеми, които вълнуват мен, партията и обществото и ще го правя за в бъдеще, каза Първанов. За последните месеци имал нужда от почивка, да се посвети на семейството и на приятелите си. "БСП е в кондиция" Това, от което има нужда е да бъде консолидирана, а не да продължи разделението от преди конгреса. Според Първанов, ръководството има нагласа да налага силови кадрови решения в региони, които са несъгласни с централното ръководство.

Ако искаме да привлечем повече от тези 18%, които отчитат социологическите агенции, трябва да налагаме дневния ред на парламента. Ние не трябва да говорим като ГЕРБ, грешат онези, които искат да говорят като Бойко Борисов. Ние имаме друга реторика, тя може да е по-скучновата, по-делова, но за сметка на това прецизна", каза Първанов.
Предишният президент застана на страната на контролната комисия на БСП в скандала с изказването на Антон Кутев, който сравни социалистическата партия със СПИН. Вчера контрола на червените поиска от Кутев да се извини, ден след като лидерът Сергей Станишев застана на страната на депутата.

"Аз не виждам виц, не съм само аз, който съм загубил чувството си за хумор, мисля, че само Кутев и председателят, и може би Бойко Борисов, са се смели на тази реплика", каза Първанов и нарече изказването на Кутев като вредно и най-обидно в цялата история на столетницата.
"Да се кандидатирам за депутат е нелепо" каза Първанов и посочи, че ще работи за целта на БСП - да спечели парламентарните избори. Но няма да оглавява "никакви крила" в социалистическата партия.

Предишният президент още веднъж припомни, че е лансирал първи идеята за референдум за изграждането на атомната централа в Белене.
Предишният президент отбеляза, че провеждането на допитването е законово регламентирано и упрекна премиера Бойко Борисов, че го обвързва с предстоящите избори. Първанов още веднъж критикува решението на кабинета да прекрати проекта, защото, по думите му, българският потребител иска да имаме ядрена енергетика.

"Това със 7-я блок в АЕЦ "Козлодуй" е един финт"
За да може сега да се излезе от положение. Отивайки в Козлодуй руският реактор няма да стане по-малко руски, т.е. енергийната зависимост остава, нито ще стане по-модерен. Напротив, ще изгубим време, при положение, че нашите съседи напредват, що се отнася за балканския енергиен пазар.
"Инвеститори ще има, стига да ги потърсим. Да предложим необходимите аргументи, необходимата оферта. Правителството на Бойко Борисов не си мръдна пръста. Кой е водил преговори за цената на АЕЦ Белене с Москва, аз нямам впечатление, че такива преговори са водени", каза Първанов.
Това, за което предишният кабинет търпи критика, според него, е че проектът не е придвижен още напред, или че договорът не е бил оформен така че изграждането на централата да бъде необратимо.
Защо БСП не постави на масата проблемите на българите, попита Първанов.
"В момента ние очевидно сме мишена"
И се надявам да се вземат мерки, каза Първанов по повод атентата на летището в Бургас. Според него след атаката е станало ясно, че имаме пробойни в сигурността и че външната ни политика „издиша”.
Службите за последните години бяха обездвижени, обезкървени в много отношения. Не виня службите, вероятно и по наше време би могло да се намери място за пробив. Големият проблем е коренната промяна във външната политика, каза Първанов.
Вземаме страна в битката между лагерите на една или друга арабска държава, това е недопустимо, каза Първанов.
Той припомни, че през 2007 г. в България са се събрали и президентът на Израел, и държавният глава на Палестинската автономна власт, което е дало силен знак към целия регион и на България се гледало с респект и уважение. Според Първанов обаче, качествени и кадърни хора са били изхвърлени от службите и дипломацията. 

Източник: btvnews.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.