iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Реформа в администрацията вместо върнати бонуси?

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Кога за последно имаше публичен отчет как се изпълнява стратегията за реформа в администрацията? Този въпрос задава председателят на Сдружение „България на гражданите” Меглена Кунева по повод връщането на бонусите от представители на администрацията. Бонусите нямаше да се  превърнат в поредния обществен скандал, ако администрацията работеше качествено и прозрачно и ако имаше ясни принципи и правила, видими добри резултати и критерии за измерването им, обяснява първият български еврокомисар.

По думите й спорът как да бъдат наречени тези допълнителни пари само профанизира проблема. Тя е категорична, че в администрацията няма истинска реформа и воля машината да заработи. Според нея затова в този скандал всички – и гражданите, и чиновниците, са или възмутени, или обидени, или и двете.

Причанате е в това, че правителството не прочете една от основните критики към него, че не знае какво да прави СЪС и ЗА  администрацията. А администрацията е ключова в отношенията между гражданите и държавата им.

Някой беше преброил, че има цели 34 нормативни акта, позволяващи раздаването на бонуси. При това положение  заемането на морална поза срещу допълнителните възнаграждения не е  морал, а знак, че със задна дата властта се отмята, посочва неколцина – „лицето на деформацията”  и така се опитва да излезе цялата в бяло. Според Меглена Кунева заплахите за невърнатите бонуси са начин да се купи подчиненост, мълчание за безобразията, да се насади страх, удобна норма „по-добре да не правим нищо, че кой знае къде можем да сбъркаме”… Може да са повод за популистка  употреба. Но не решават проблема.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.