iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Семейното подоходно облагане предизвика полемика сред големите партии

Семейното подоходно облагане предизвика полемика сред големите партии 11_1416912346

Големите парламентарни партии отново изпаднаха в противоречие след заявката на ГЕРБ да върне семейното подоходно облагане, премахнато през 2008 г.

Идеята лансира шефът на временната бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова през уикенда. Целта е да се намали данъчното бреме на семействата за първо, второ и трето дете - например, като се приспадат по 200 лв. на дете годишно от облагаемия доход. До 2008 г. облекчението за едно дете беше 360 лв., за две - 780 лв., а за три и повече - 1140 лв.

Очаквано най-положително посрещнаха инициативата от БСП, които от миналата година насам настояват за промени в данъчната система. "Това е елемент на прогресивно подоходно облагане. По принцип е приемливо и не виждам основание да не се разгледа", коментира соцдепутатът Румен Гечев. Но посочи, че семействата ще почувстват реално облекчение само със замяната на плоския с прогресивен налог - предложение на червените, което управляващите отхвърлиха в парламента миналата седмица.

По-предпазливо реагираха партньорите на ГЕРБ в правителството от Реформаторския блок. "Въпросът все още не е обсъждан вътре в коалицията. Моето мнение е, че идеята за семейно облагане е въплътена в плоския данък, тъй като той оставя повече пари у хората - по 1000 лв. годишно повече. Останалото е въпрос преди всичко на социална политика", заяви депутатът от дясната коалиция и бивш шеф на СДС Мартин Димитров.

Най-критично посрещнаха идеята от ДПС. "Този подход на редуциране на данъчната основа няма да доведе до съществено намаляване на данъчната тежест. Освен това така косвено се въвежда прогресивно облагане и се нарушава принципът на плоския данък", обясни зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов. И допълни, че подобна промяна би дискриминирала многодетните семейства.

--------ГАРАНТИРАНО

При разглеждането на предложението им в НС герберите могат да очакват подкрепа от малките партии. Патриотичният фронт и АБВ, които стоят зад правителството, включиха семейното подоходно облагане в предизборните си програми и не са се отказали от обещанието си. "Атака" настоява за въвеждането му от години. ББЦ на Николай Бареков пък дори предложи въпросът да се постави на национален референдум. Всичките четири формации гласуваха "за" предложения от БСП прогресивен данък миналата седмица.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.