iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шест партии и коалиции предлагат 17 члена на ОИК в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - ОИК

Шест  партии и коалиции  ще предложат 17 члена на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Перник. Консултациите  за определяне на състава на ОИК в Перник вече са насрочени от кмета на общината Росица Янакиева  за 8 август 2011 г. Те ще бъдат  в заседателната зала на Общинска администрация в Перник от 14 часа.  Покана за участие е изпратена на  местните лидери на парламентарно представените партии и коалици – партия “ГЕРБ”,  “Коалиция за България”, партия „Движение за права и свободи” (ДПС), партия „Атака”, „Синята коалиция” и партия, която има членове в Европейския парламент, но не е праламентарно представена –НДСВ.

Общинската избирателна комисия в Перник ще бъде от 17 членове. Това е така по силата на т. 15.4. от Решение № 30 от 18.07.2011 г. на ЦИК. Според текста му съставът на ОИК за общините с до 150 избирателни секции включително, където попада и Община Перник, е общо от 17 членове, включително председател, заместник-председател и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е като следва: за ПП “ГЕРБ” – 8 членове, за “Коалиция за България” – 3 членове, за ПП “ДПС” – 3 членове, за ПП “Атака” – 1 член, за “Синята коалиция” – 1 член, за ПП “НДСВ” -1 член.

За членове на ОИК се назначават лица, които са: български граждани; навършили 18 години; не са поставени под запрещение; не изтърпяват наказание лишаване от свобода; владеят български език (тези обстоятелства се установяват с декларация). Предложените представители на партиите и коалициите трябва да имат висше образование или приравнените на него по Закона за висшето образование. Препоръчително е членовете на ОИК да са юристи.

При провеждане на консултациите, съгласно решението на ЦИК, партиите и коалициите от партии представят писмено предложение за състав на ОИК, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер,  длъжност в комисията (както и резервни членове), образование, специалност и партията или коалицията от партии, която ги предлага. В решението са записани и други задължителни документи, които са изброени в поимената покана до местните партийни ръководители.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.