iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шестица за Янакиева в предстоящите местни избори

Росица Янакиева - отличничка за 6 партии

Шест партии писаха шестица на кмета на Перник - Росица Янакиева, като й гласуват доверие и я подкрепят за кандидат за кмет на Перник.

БСП-Перник подписа коалиционно споразумение с шест партии за общо участие в изборите за местна власт, съобщи, цитиран от БТА, областният председател на партията Ненко Темелков.

В лявото обединение влизат Земеделски народен съюз (ЗНС), Комунистическа партия на България (КПБ),  Партия Български социалдемократи, Политически клуб "Тракия", Съюз на патриотичните сили "Защита" и партия "Гергьовден".

ЗНС, представлявана в Перник от Хранимир Генчев,  и "Гергьовден" - от Иван Петров,  се представят като дясно центристки партии. Собственикът на пернишкия ежедневен вестник "Съперник" Иван Петров и сега е общински съветник от Групата на БСП, а партията му за предстоящия есента вод е в коалиция с партиите на Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев и др. малки десни формации.ЗНС пък се присламчи към създаденото от президента Георги Първанов "АБВ". Хранимир Генчев е общински съветник в Перник от групата "Съюз за Перник". Той е заместник-председател на Общинския съвет.

Повечето от партиите, участващи в "Коалиция за България", обаче останават извън пернишкото ляво обединение за местния вот. Движение за социален хуманизъм и партия "Рома" вече се регистрираха самостоятелно за местния вот. Партията на Александър Томов "Българска социалдемокрация", с председател в Перник шефката на общинското предприятие "Пазари" Лозка Симеонова" също се регистрира самостоятелно за изборите за кмет  и общенске съветници.

"Ще имаме общи кандидати за кметове на населени места и единна листа за общински съветници", информира Ненко Темелков по отношение на коалицията, която застава зад Янакиева. Възможно е в тази листа на водещи места да застанат както Хранимир Генчев, така и Иво Горчев, които доскоро бяха от обкръжението на депутата Димитър Колев.

Надпреварата за състава на листата все още се уточнява между коалиционните партньори, а вчера лявата коалиция подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия в Перник.

Докато се плете лявата коалиционна кошница, все още не е ясен кандидатът за кмет от ГЕРБ. Дали вътрешна борба или неоткрития кандидат е причина за това забавяне, не е ясно. Колебанието за конкретен избор на кандидат от страна на ГЕРБ е като прекалено дълга увертюра в толкова сериозна "битка". До вчера от ГЕРБ не бяха подали документи за регистрация в ОИК. Срокът за регистриране на партиите, коалициите от партии и инициатевни комитети е до 17 часа в неделя. Поименно кандидатите ще трабва да се регистрират обаче до 20 септември.

Янакиева показва истински боен дух, обявявайки кандидатурата си от самото начало - много медии и опоненти задават въпроси, на които все още не са получили отговори или пък сами отговарят в привиден ущърб на сегашната управа на общината. Изважданите на бял свят негативи, засега не оборват кандидатурата на пернишката "Желязна лейди".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.