iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Топлофикациите ще имат изпълнитерни листове срещу длъжниците си

Топлофикациите ще имат изпълнитерни листове срещу длъжниците си 02_1423559583

Подлагат на дискусия в Народното събрание възможността топлофикациите да се снабдяват с изпълнителни листове срещу своите длъжници.

Това е една процедура, която в Кодекса на труда обхваща чл.410 до 418. Там се предлага изменение по силата на което топлофикациите да не могат да изваждат такива изпълнителни листове, без да е минал един реален съдебен процес, с всички доказателствни средства, включително и с участието на вещи лица, за доказване дължимостта и размера на съответната сума, която съответните абонати на топлофикация дължат. Всичко това е залегнало в Проекта за изпълнение и допълнение на гражданско-процесуалния кодекс - поясни Лъчезар Никифоров, който лично работил върху тази тема. Този законопроект е сред тези, които са включени за разглеждане в близко време.

" Аз приветствам подобна мярка и поради обстоятелството, че като адвокат съм защитавал много такива дела. Много от българските граждани, когато получат такава заповед за изпълнение не знаят, че ако не направят възражение, в което дори не е необходимо да бъде обосновано, просто трябва да се направи възражение в съответния районен съд. Понеже хората подценяват това съобщение и тази заповед след 14 дневен срок от връчването му, топлофикация отива, изважда си изпълнителния лист и оттам-насетне абонатите придобиват ново качество "длъжници". Тогава може да се пристъпва и към процедурата на частния съдебен изпълнител и знаете за какви задължения се натрупват огромни разходи по частно изпълнителните дела. Говорим за процедура която съществува в гражданско-процесуалния кодекс.

Много е важно да се знае - гражданите трябва да пускат възражения, и възражението не трябва да се обосновава - не следва да се вадят правни доводи" - каза още депутатът.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.