iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Труд: Първанов се връща в БСП, Станишев притеснен

Перник снимка: за хората и събитията - Първанов-Станишев

Президентът Георги Първанов се връща в БСП, след като изпълни мандата си, научи “Труд”. Първанов ще предаде щафетата на новоизбрания държавен глава на 22 януари 2012 година.

Първанов бе лидер на БСП от 1996 г. до 2001 г., когато спечели президентските избори. Той замрази членството си в столетницата с думите: “Сърцето ми продължава да бие отляво” и предложи Сергей Станишев за свой приемник. Сега Станишев е притеснен от решението на Първанов да се върне. Привържениците на президента смятат, че той ще поиска да оглави партията. Станишев предложил сделка - Първанов да го подкрепя като водач на БСП, а в замяна той ще го издигне за премиер, когато социалистите спечелят парламентарните избори.

На 22 януари 2012 г. новоизбраният държавен глава ще положи клетва и Първанов ще бъде свободен да размрази членството си в БСП и да получи отново червената си партийна книжка. Което той възнамерява да направи. Нещо повече - неговите съмишленици смятат, че ще се бори за поста председател на партията.

В края на май президентът отговори на въпроса дали ще се връща в БСП така: “Задайте ми този въпрос на 23 януари догодина.”

Преди три седмици Първанов се срещнал с председателя на БСП Сергей Станишев и го информирал, че смята да се върне в партията.

Станишев поискал от Първанов да го подкрепи за запазване на лидерския пост, където все по-често е атакуван, включително и от бивши свои привърженици. Той заявил на сегашния президент, че няма намерение повече да посяга към премиерския пост, с намека, че ако БСП спечели следващите парламентарни избори, Първанов би бил добър кандидат-премиер. Връщането на Първанов трябвало да послужи за укрепването на партията, а това изключвало смени по върховете й.

Соцлидерът обаче се оказал готов и с друг ход да запази лидерството си - да насрочи редовния 48-и конгрес на партията преди оттеглянето на Първанов и така да минира възможностите му да маневрира.

Според устава на БСП Националният съвет взема решение да има конгрес най-малко три месеца по-рано, а поне два месеца по-рано трябва да посочи датата му и колко партийни членове ще избират един делегат. Станишев може да свика пленум в навечерието на изборите, които са на 23 октомври, и да предложи редовният конгрес да направи анализ на вота. И за да не се отдалечава много от събитието, конгресът да бъде на 14 или 21 януари.

“Връщането на Георги Първанов в политиката естествено минава през БСП. Това не означава заплаха за Сергей Станишев, а сила за БСП”, убеден е соцдепутатът Румен Петков. Лидерът на “Лявото крило” в БСП Янаки Стоилов смята, че разсъжденията кой да води партията след мандата на Първанов са абстрактни. Около една трета от делегатите на конгреса са от “Лявото крило”. За Стоилов въпросът е друг - дали Първанов мисли да се връща начело в БСП, или смята да използва партията и да я превърне в друг ляв субект по подобие на гръцката ПАСОК.

Минало незабравимо:

Сърцето му бие отляво

Президентът Георги Първанов бе председател на БСП от 1996 до 2001 г. Той замрази членството си, след като бе избран за президент на 18 ноември 2001 г. Тогава каза, че сърцето му продължава да бие отляво. На 15 декември с. г. е свикано заседание на постоянно действащия 44-ти конгрес, на което Първанов подава оставка като лидер на партията и предлага Станишев за свой приемник.

Сергей Дмитриевич е избран в конкуренция с Румен Овчеров, Бойко Великов и Красимир Премянов. На същия форум е гост лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той пожелава на червените: “Не повтаряйте СДС. Ако се затворите в себе си, днешният ви възход няма да има друг завършек, различен от този на СДС.”

През 2005 г. бившият президент (1997-2002 г.) Петър Стоянов стана лидер на СДС, но за кратко - до 2007 г. През 2001 г. Доган не би могъл да знае това. Днес обачев БСП има гласове да не се повтаря този сценарий.

 

Източник: Труд

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.