iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник и Брезник ще се гласува машинно

В Перник и Брезник ще се гласува машинно 09_1410514850

От 14 МИР в Пернишко само в Перник и Брезник ще се гасува машинно на парламентарните избори на 5 октомври. Районите са избрани за този вот заедно със София, Пловдив, Кюстендил и Плевен. Това каза говорителят на комисията Камелия Нейкова.

Конкретните избирателни секции и номерата им ще бъдат определено допълнително с решение на ЦИК в близките дни.

300 хил. лв. ще струва експерименталното машинно гласуване. Обявената обществена поръчка е за наема на техниката, съпътстващия софтуер, обучение на хората, които ще работят с машините и на специалистите, които ще анализират резултатите.

В Изборния кодекс бе предвидено да има експериментално машинно гласуване в 500 секции. По-късно този брой бе редуциран до 300 секции с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, ще бъде почти същата като на последните избори. Различното е това, че над преференциите има поставен надпис за улеснение на избирателите. На гърба на бюлетината има отпечатана плътна черна лента, която запазва тайната на вота.

Все още ЦИК не е взела решение как точно ще се сгъва бюлетината. Сгъната неправилно бюлетина няма да се анулира, но само ако е запазена тайната на вота. ЦИК е подготвила специални разяснителни клипове за гласуването.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.