iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждането на задължително изучаване на майчиния език е безумно искане

Въвеждането на задължително изучаване на майчиния език е безумно искане

Периодично у нас политици и псевдозащитници на човешки права повдигат темата за защита на малцинствата у нас. Макар че по Конституция в България малцинатва не са признати, с тази тема не спира да се спекулира.
Преди два месеца ДПС поиска да се води агитация и на друг език, т.е. на турски, освен на официалния български език. От партията поставиха и искането за задължително изучаване на майчин език в училищата. А преди два дни същото искане отправиха изселнически организации на български граждани, живеещи в Турция, услужливо подкрепяни и от сродните им формации в България. От опит знаем, че подобни подписки с такива искания в предизборни години имат цел съвсем различна от защитата на каквито и да било права на малцинствени групи.ВМРО – НИЕ нееднократно се противопоставя на подобни искания, които водят единствено до разделяне между гражданите на Република България. За да бъдат инетгрирани в обществото, всички граждани трябва да владеят официалния език. В противен случай тези хора остават изолирани, неконкурентоспособни и удобни за манипулации.
Въвеждането на задължително изучаване на майчиния език е безумно искане. Според официалната статистика у нас малцинствените групи са турци, роми, руснаци, арменци, власи, каракачани, гърци и прочие. Ако допуснем, че изучаването на майчин език се въведе като задължително, как съответното училище ще си набави специалистите по турски, ромски, арменски и други езици и как ще бъдат рзделяни децата в един клас по определените часове? Във всеки удобен момент ще се припомня на подрастващите, че те са различни, чужди. От друга страна, подобно задължение ще натоварва децата с допълнителен учебен материал, който няма нищо общо със свободното говорене на майчин език вкъщи. Изучаването на един език отнема време и усилия, които могат да бъдат вложени в нещо по – практично от задължително изучаване на ромски език, например.
България не дели гражданите си по етнически признак. Според ВМРО - НИЕ е абсолютно недопустимо различията на български граждани да бъдат налагани като задължения. Още повече, когато зад този опит прозират манипулации и предизборни агитации, които имат за цел да втвърдяват партийни електорати.
ВМРО – НИЕ
Петко Атанасов 0882100563 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.