iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За изборите ще има над 1500 наблюдатели

За изборите ще има над 1500 наблюдатели

Говорителят на ЦИК Александър Андреев демонстрира доста сложния начин на сгъване на изборната бюлетина на брифинг.Сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври в общо 427 избирателни секции в 59 държави.

Както и на предишни избори, така и на предстоящия вот, най-много избирателни секции зад граница има в южната ни съседка Турция, където са разкрити общо 136 секции.

Зад Океана в САЩ българите ще могат да упражнят правото си на глас в общо 42 секции, а в европейските страни Испания и Великобритания има открити съответно - 41 и 40 секции. Значително малко са избирателните секции в Германия, а именно 19.

В общо пет района на страната ни ще се проведе експериментално машинно гласуване, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев и изброи районите - Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив и 24-ти МИР София. Избрана е вече и фирмата, която ще достави съответните машини за експериментално гласуване и това е същата фирма от евровота в края на май - „Сиела".

Изборите за 43-тото Народно събрание ще бъдат наблюдавани от регистрирани до момента 1551 наблюдатели. ЦИК обаче е отказала регистрирането на още 778 желаещи за наблюдатели.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.