iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започнаха да сменят адресните си регистрации заради изборите

Започнаха да сменят адресните си регистрации заради изборите 04_1429947783

Започна предизборното преселение, като масово хора сменят адресните си регистрации. Това показа проверка на кореспондентите на Нова тв. в Монтана.

Въпреки сериозният демографски срив този край на България привлича нови заселници. Само за последните два месеца в малките населени места на общината са се регистрирали по настоящ адрес 653 души или това са две средно големи села в Северозапада.

В село Сумер са избрали да живеят близо 90 души. Оказа се, че възрастни хора са приютили в дома си 10 жени, мъже и две деца. Александра Димитрова обаче заяви, че при нея живеят 8 души, но не можа да си спомни имената на всички тях. По закон, Александра трябва да осигури по 12 квадрата на всеки новодомец. "Във всяка стая имаме по две легла. Имаме четири стаи. Ние сме още повече, но момчетата ще спят в едната стая, а момичетата в другата", заяви тя.

В друга къща, която видимо е необитаема, наскоро са се регистрирали три жени и двама мъже. Съседът Иван Прендов е виждал само собственика на къщата, който идвал през почивните дни. "20 души дойдоха тук под строй и се регистрираха, на 15 април съм регистрирал осем души, от които четири са на един адрес, а другите четири са на друг", разказа кметът на селото Любомир Манов.

Ако кметските избори са на 25 октомври всички тези 10 мъже и жени ще имат шест месеца уседналост в селото. Това ще означава, че те ще могат да гласуват там за кмет. Местните обаче, не са съгласни.

По друг сигнал екипът ни отиде в монтанското село Студено буче. Там се очаква в последния момент да се регистрират над 50 души. Камерата обаче ги плаши. Все пак в кметството молба за прехвърляне си подават майка и син.

Масово регистриране по настоящ адрес има и в село Крапчене - над 150 души при постоянно живеещи 240. В Липен при 260 души население новорегистрираните са над 70. Близо 70 са и желаещите да живеят в село Вирове.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.