iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Защо според закона е нарушение да казваме за кого сме гласували

Защо според закона е нарушение да казваме за кого сме гласували

Актьорът Гъмов заявява, че ще гласува за преференция само ако види в листата братовчед си, като репортерката се обръща към зрителите и казва: "Нали няма да му се връзвате?"

Все едно видиш ли, много е страшно, шуробаджанашко и незаконно човек да гласува за съветник, който познава и в който вярва, не дай Боже да е негова кръв. Ние имаме право да гласуваме само за непознати хора по снимка или които виждаме на живо само по време на предизборната кампания!

СИК се самосезира заради това, че премиерът Бойко Борисов постъпил също толкова "незаконно" като обявил, че гласува за кандидат-кметицата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Потрес! Все едно ние, невежите, не знаем за кой ще гласува премиера. Току виж решил да подкрепи кандидата на БСП вместо неговия си кандидат, я! И въобще, страшно незаконно е човек да заяви откритата си политическа позиция!

Да заявиш свободно мнението си за силиконовият бюст на някоя плеймейтка или да направиш избор на кой тротоар да пресечеш, е едно. Но да заявиш за кой ще гласуваш....лелееее какъв грях е това, подсъдно направо! Особено в държава, имаща претенции за демократичност и свобода на словото!

В една държава, в която се счита за незаконно да излезеш и открито без срам да заявиш политическата си позиция, е всичко друго, но не и свободна държава. При все, че маса народ реално не знят за кого да гласуват и питат за КОЙ хората, на които вярват и ценят мнението им по една или друга причина. И какво ще стане, ако ни агитират до последният момент? Каква трагедия ще се случи? С какво толкова могат да променят позицията ти, след като ти си убеден в нея?

И докато всички се възмущават на онези, които си продават гласа, на онези, които пият в изборния ден и на онези, които агитират в деня за размисъл, със или без деца на ръце, аз се възмущавам на глупавите ви стереотипи, превърнати в Закон.

Защото никой от вас, възмутените, реално не спазва този "закон".

Продавал си някой гласа. Позорно е, да. Но това си е негово право да си прави с гласа си каквото поиска. Нека да попълни данъчна декларация за парите, които е взел, ако искате да е законно. Защо го спирате да търгува с гласа си? Ако иска утре може да си татуира и някоя фирма на задника, ако тя му плати. Незаконно ли е?

Незаконно било да се пие в деня за размисъл и в изборния ден?! И като пия, що? Няма да видя бюлетината? Може да сбъркам или някой да ме подведе ли? Ами това не е ли проблем на пияницата, не ваш? Ако човек иска да го управляват както трябва, няма да пие, или поне не толкова, колкото да му попречи да си гласува.

Незаконно било да се агитира в изборния ден. Айде бе! Ма хората да не са малоумни: до вчера ги заливаха с предизборни агитации, плакатите още висят по спирките. И днес - чудо: паметта им е изтрита, каквото са научили научили, вече нямат право да се информират. Все едно футболиста да спре да играе в 89-тата минута на мача, щото видиш ли, резултата се решава в 90-тата.

Не трябвало да се използват деца в предизборната кампания. Ами ако са моите? Да ги скрия в някой шкаф докато минат изборите ли? Те не могат да са част от това, от моите идеи и емоции, отричам се от тях докато мине кампанията, аз нямам деца! Сакън да не определя тяхното мислене. Все едно, че не го определям с примера си, откакто са се родили. По същата логика дай да не ги запознавам с религията. Те като пораснат, сами ще си решат.

"Купуването и продаването на гласове е престъпление". Но само към онези, които нямат свое мнение, към бедните, за които 50 лева са много. Но не и за онези, които държат на правото си на глас, които занят за кого да гласуват и какво искат, и за които по-важно е общото благоденствие. За онези, които жертват едни 50 лева, които никога не са били техни, в името на развитието и шанса за по-добър живот, когато ще имат много повече от 50 лева.

Това, че вече не вярваме в каузи и идеи е защото именно тези "купувачи" ни внушиха това. Който иска да е стока, нека се продава. Който иска да е личност, нека да бъде. Едните със сигурност ще ги е срам да кажат за кого са гласували. Другите могат да го изкрещят с чиста съвест.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.